Pompoenseizoen!

In de zomer geldt in het ouderlijke huis de ongeschreven regel dat op tafel komt wat een half uur eerder is geoogst in de tuin. De verlepte boontjes en de harde (of overprijsde) tomaten in de supermarkt laten we netjes voor wat ze zijn. Geef ons maar gerief van eigen kweek! Nu de zon haar hoofd laat hangen en september al eens komt loeren in de vorm van een regenbui en een guur windje, vervangen we gewoon die oranje bol door een pompoen. Op die manier begint het verwerkingsproces van de zomer.

Maar genoeg poëtisch geleuter, pompoen it is!

Het lijkt wel of wij pas vorig jaar onze liefde voor de pompoen ontdekt hebben en dat vertaalt zich dan (ik zei het eerder al) in overmatig enthousiasme. Papa ging dus in het voorjaar aan de slag met tal van soorten pompoenzaad. Het gevolg is dat er nu met rubber laarzen door het pompoenmoeras wordt gewaad om tussen het groen de vruchten van het land te kunnen ontwaren. Het resultaat van week 1: een hele kruiwagen vol kleine pompoentjes. Enig opzoekwerk (de oorspronkelijke naamkaartjes zijn verdronken in het moeras, u begrijpt) via google afbeeldingen leerde ons dat ik deze avond de Uchiki Kuri zou kleinen. Geen idee wat dat zou geven, dus ik besloot nogal basic te blijven om deze soort wat te leren kennen. Deze Japanse soort is nogal zoet, van het meest voedzame type (vegetariërs aller landen: u weet wat u te doen staat) en zou uitermate geschikt zijn om te eten of om soep van te maken.

Aan de slag!

De pompoen schillen, pitten verwijderen en in maantjes van ongeveer 3cm dik snijden. Look pellen, in twee snijden en samen met de pompoen in een braadslede gooien. Besprenkelen met olijfolie zodat ze een vettig jasje aanhebben, wat grof zeezout, eventueel wat oregano en peper erover en die handel dan in de voorverwarmde oven op 220°C ploefen. Na tien minuutjes eens omdraaien (of in roeren met een houten lepel) en nog eens tien minuten later heb je lekkere zachte pompoentjes. Later las ik dat de schil van deze pompoen ook kan gegeten worden. Geen idee of dat enigszins te pruimen is, maar ik probeer dat volgende keer zeker. Wellicht hebben de schijfjes dan meer smaak en drogen ze niet uit wanneer je ze wat te lang laat staan.

Met een spieringkotelet en een nieuw patatje erbij heb je meteen een voedzame boerenmaaltijd, maar dan miste ik toch nog een sausje. Even loeren in de tuin en op het internet en daar was al een ajuin-saliesausje.

Easy peasy!

Snijd 3 kleine uitjes in dunne ringen en stoof in olijfolie op een matig vuurtje tot ze bruin beginnen worden. Voeg een viertal gesnipperde lookteentjes toe en laat nog een minuutje verder stoven. Snijd een handvol salie in fijne reepjes en laat even meestoven. Blus met 300 ml kippenbouillon en 100 ml witte wijn en laat nog 15 minuutjes zachtjes inkoken. Breng op smaak en doe je zin met de dikte: voor waterige saus voeg je nog wat water toe, wil je liever dikke saus, voeg dan wat aardappelzetmeel toe.
Gevaar bij deze saus: bij teveel salie heb je al snel het gevoel dat je een badparel stukbijt. Don’t overdo it!

Wanneer in september het seizoen van pompoen en paprika mekaar overlappen, kan je ze perfect combineren. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Saus. Bookmark de permalink .

6 reacties op Pompoenseizoen!

  1. Leen zegt:

    Jaaa! Pompoenseizoen🙂 Daar zat ik al op te wachten. Ook net gezien dat oma’s tuin een mooie oogst zal leveren. Feest!

  2. Rik De Vidts zegt:

    Vanaf nu ben ik mee(r)

  3. Steven Uyttersprot zegt:

    Omdat ik naast het klaarmaken en het verorberen, ook uren kan lezen over eten:

    Keep on blogging!

  4. Tijs zegt:

    super! Zowel dit recept als dat van de risotto met courgette gaan de komende dagen uitgebreid getest worden, ook in mijn moestuin is er een slordige 14m2 pompoenen en courgetten… inspiratie was welkom, waarvoor dank!

  5. Pingback: Geroosterde groenten | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s