Schaamteloos – pt.2

De heerlijkheden die tot twee weken geleden nog op de verboden lijst stonden, behoren nu weer tot de dagelijkse kost. Mijn thuiskomst uit het ziekenhuis werd gevierd met een bodempje champagne en een stukje appeltaart en diezelfde week werd verder opgebouwd met wat glazen rode wijn, een Karmeliet en een bord Breugelbuffet op het plaatselijke oogstfeest (witten trip, zwarten trip en kopvlees – hemels!). Eenmaal thuis werd ook het zakje gespaarde paaseitjes (zie ‘Schaamteloos‘) aangebroken, om vast te stellen dat mijn ziekenverlof iets langer heeft geduurd dan verwacht: echt lekker waren die niet meer… Dan maar de zak Daim aangebroken!

Dit weekend verwachten we zon en dus staan er mosselen op het menu, maar het gure regenweer van de voorbije dagen schreeuwde een ander gerecht op die lange verboden lijst: giouvetsi. Dus trok ik gisterenochtend naar mijn favoriete slagersjongen om versgesneden lamsstoofvlees!
Deze Griekse specialiteit is het perfecte gerecht om klaar te maken op een gure winterdag (of op een gure zomerdag in dit geval), wanneer je echt geen zin hebt om in zeven potten te staan roeren en je stevige kost nodig hebt om je helemaal op te warmen. It always does the trick.

Dit heb je nodig voor zes grote of acht kleine eters. Houd er wel rekening mee dat dit gerecht zó lekker is dat kleine eters onverwacht transformeren naar echte zwijnen.

  • 1.5kg lamsstoofvlees
  • 2 blikken tomaten in stukjes
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • gedroogde oregano
  • 1 liter rundsbouillon
  • 2 grote uien – gesnipperd
  • 6 teentjes look – gesnipperd
  • 500 g risone (griekse pasta)
  • sambal oelek

De beste giouvetsi begin je ’s ochtends of de dag voordien!

Neem een grote pot met een dikke bodem. In een ideale wereld kies je eentje van Le Creuset (die kan later ook in de oven). Fruit in die pot de gesnipperde ui en de look. Ondertussen tover je ook de Creuset braadpan uit de kast (deze lucky bastard kreeg dit weekend een exemplaar cadeau van haar lieftallige ouders) en laat ze lekker heet worden. Bak het lamsstoofvlees goudbruin. Dit lukt enkel wanneer je bakt in weinig olijfolie en in kleine porties, anders gaat het vlees liggen sudderen en dat willen we niet. Sissen is het enige geluid dat nu te horen mag zijn!

Voeg elke portie vlees toe aan de gesnipperde ui en look en overgiet deze dan met de tomatenstukjes en – puree en voeg nog een theelepeltje sambal toe. Gooi ook een viertal soeplepels oregano in de pot, je kan later nog meer toevoegen als je dat wil. Gouden tip: wanneer al je vlees is gebakken, giet je wat water in je pan om ze schoon te koken. Dat geurige vocht met de fantastische smaak van krokant lamsvlees, giet je in de pot. Zet je pot op het zachtste vuurtje en laat een uur of drie pruttelen. Laat het mengsel nadien afkoelen. ’s Avonds of de dag nadien kan je afwerken.

De puntjes op de i

Warm het lamsvlees in de tomatensaus op. Voeg de risone toe en roer alles goed door elkaar. Giet de bouillon erbij en nu kan je kiezen: een vuurvaste pot kan je nog een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 200 graden zetten, maar je kan je pot evengoed op het vuur laten staan. Let wel dat je dan af en toe eens moet komen roeren. Houd je pot in de gaten, het zou kunnen dat je nog wat water moet toevoegen.

Wanneer de risone gaar is, breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat oregano en zet de ongelooflijk hete pot dan op tafel.

Lekker met wat geraspte emmentaler.

Dit bericht werd geplaatst in Lamsvlees, Stoofpot. Bookmark de permalink .

4 reacties op Schaamteloos – pt.2

  1. Ine zegt:

    Ik vermoed dat ik me op een gure winteravond zelf eens inviteer voor de tafel in jullie driezussenhuis! Weet het me te zeggen als dit op tafel komt! En als het inderdaad zo heerlijk smaakt als jouw beschrijving doet vermoeden krijgt het een vervolg in dit driezussenhuis!

  2. Pingback: De | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s