Soep

De toevloed aan pompoenen en courgetten is enorm. Ook al zijn deze lieverds ‘bewaargroenten’, vaak is er toch een krasje in het vruchtvlees of is de steel van de pompoen net niet lang genoeg om hem een paar weken vers te houden. Teveel eten en te weinig maaltijden op een dag om alles te verwerken, dat resulteert al snel in soep. Vorige week stonden twee variëteiten op het menu. Hoeft het nog gezegd welke groenten de hoofdrol speelden?

Soep is het eenvoudigste gerecht om klaar te maken en kan haast niet mislukken. Soep schommelt gewoon altijd ergens tussen lekker en fantastisch. Er zijn dus een aantal factoren die bepalen hoe lekker je brouwsel wordt. Mijn meter is de absolute soepkoningin en ik heb haar soep nog nooit kunnen evenaren, maar het blijft een constant streven. Er zijn een aantal algemene regels.

  • Begin je soep altijd met het stoven van je groenten in een klontje boter. Op die manier krijgt je soep meer smaak.
  • Gebruik genoeg bouillonblokjes. Ik combineer altijd een beetje vanalles. Wat kippenbouillon, vlees, groenten. Gebruik ongeveer een blokje per halve liter, maar onthoud de basisregel: er kan altijd nog een blokje bij – eentje minder is veel moeilijker.
  • Heb je kruiden in de tuin, bundel dan wat verse tijm, peterselie, salie en rozemarijn. Bind er wat keukentouw (ik beredder met gewoon naaigaren) rond en hang het in de pot zodat je het voor het mixen kan verwijderen.
  • Gebruik enkel een aardappel bij groenten die zelf niet te dik zijn. Pompoen zit boordevol zetmeel en zorgt voor dikke soep. Is je soep na het mixen toch nog te dik naar jouw zin, voeg dan gerust nog wat water bij en eventueel nog een blokje.
  • Wees niet bang voor een fikse draai aan je pepermolen.

Ten slotte nog wat combinatietips:

  • Pompoen combineert fantastisch met nootmuskaat, curry en/of komijn
  • Courgette is een perfect paar met rozemarijn en tijm
  • Gooi niet teveel groenten in de pot. Voor deze soepen gebruikte ik enkel de hoofdrolspelers in combinatie met ajuin en een klein beetje selder.
Dit bericht werd geplaatst in Groente, Soep. Bookmark de permalink .

2 reacties op Soep

  1. Pingback: Soep – pt.2 | Food first, then morals

  2. Pingback: Meerlagige pompoensoep | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s