Courgettelasagne

Wanneer je kookt moet je een selectief geheugen ontwikkelen. Doe je dat niet, dan ga je steeds weer de gerechten uit de weg waarvoor je wat meer moeite moet doen, of je spaart ze voor ‘een speciale gelegenheid’. Lulkoek is dat, je moet klaarmaken waar je zin in hebt.

Leve mijn selectieve geheugen, want toen gisteren op het laatste nippertje bleek dat ik toch moest koken, rakelde zuslief nog eens de courgettelasagne op. En wat een verrassing: er lagen nog twee uitzonderlijk grote courgettes in de berging. Pas nadat ze thuiskwam met de twee ontbrekende ingrediënten, herinnerde ik me dat dit gerecht toch een aardig hoopje grillen vergt. Enfin. Aan de slag.

Wat heb je nodig voor 6 personen?

  • 2 erg grote courgettes of minstens vijf kleine
  • 4 sjalotjes – fijngesnipperd
  • 4 lookteentjes – fijngesnipperd
  • een dikke homp boter
  • 1 potje ricotta
  • 300 g (?) bladspinazie uit de diepvries – ik vulde gewoon een groot soepkommetje met klopjes spinazie. Op’t gevoel…
  • 3 paprika’s
  • flink wat bechamelsaus (boter, bloem, melk – zie bereiding)
  • geraspte parmezaan

Je ziet, het aantal ingrediënten valt best mee. Wanneer je weinig tijd hebt, is dit een echt goochelgerecht. Je staat (net als ik gisteren) als een kip zonder kop alles tegelijk te doen, wordt gealarmeerd door de geur van verbrandende courgette, ziet de bechamelsaus wild koken terwijl je met paprika in je handen staat. Pas wanneer je aan tafel zit, besef je dat het allemaal de moeite waard is geweest.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen: als je deze lasagne voor het eerst maakt, bereid je best eerst alle ingrediënten voor zodat je met een te benijden kalmte alles netjes kan schikken.

Voorbereiding

Snijd de paprika’s in vier en verwijder de zaadlijsten. Bedek een ovenrooster met aluminiumfolie en leg de paprika’s erop met het vel naar boven. Druk er eens stevig op zodat ze plat op hun buik liggen. Schuif ze dan onder de hete grill zodat ze zwart blakeren. Eens ze zover zijn, laat je ze even afkoelen en dan kan je het vel er heel makkelijk afpellen. Zet je bordje gepelde paprika opzij.

Snijd de courgettes in de lengte in plakken van een centimeter, je hoeft de zaadlijsten niet te verwijderen. Leg de eerste plakken op een ingevette bakplaat en bestrooi ze met peper en zout. Gril ze een minuutje of vier aan beide kanten. Leg ze apart op een bord en ga door tot alle courgette gegrild is.

Smelt een flinke homp boter in een koekenpan. Laat de sjalotten en de look lichtjes bruinen. Het is echt de bedoeling dat je een sterk geurende botersaus hebt. Niet zuinig zijn op de boter! Zet apart.

Maak bechamelsaus. Dit doe je door boter te smelten en er daarna een even grote hoeveelheid bloem door te roeren. Laat even kort pruttelen terwijl je roert (zo verliest het mengsel zijn bloemsmaak) en voeg melk toe. Roer goed en voeg af en toe wat melk bij tot je een dikke saus hebt. Hard kloppen in die handel, want we willen geen brokjes! Kruid met nootmuskaat, p&z.

Wanneer de spinazie ontdooid is, laat je hem grondig uitlekken in een zeef. Voeg hem daarna bij de ricotta en meng er een handvol parmezaan door.

Klaar voor de laagjes!

Hier kan je echt freestylen. Ik begin met de courgette en gebruik slechts 1 bechamellaag in het midden en eentje om te eindigen, anders loop je het risico dat het geheel echt wel zwemt. In deze lasagne zitten geen pastavellen die overtollig vocht opnemen. Het botersausje sprenkel je af en toe lichtjes over de ricottalaag.

Strooi aan het eind een dikke laag parmezaan op de bechamelsaus en ploef het geheel nog voor een dik kwartier op 220° in de oven om door te warmen. Zet nog vijf minuutjes onder de grill voor een mooi goudbruin korstje en serveer met rijst.

Mmmm, ik heb er honger van gekregen en er staat nog een restje in de koelkast…

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Courgettelasagne

  1. pake zegt:

    zoek alvast een recept met” muscat de provence” en “blue ballet” met uitgesproken notensmaak
    groeten van je privékweker

  2. Profonde zegt:

    Kadotip voor jezelf : een Creuset grillpan!😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s