Appeltaart

Wanneer de dagen gevoelig beginnen te korten, ligt er in onze koelkast steevast een bladerdeeg. Dat rolletje is het laagdrempelige startpunt van een feelgoodgerecht. Of dat nu een quiche is of de appeltaart voor dummies (little can go wrong) waar mijn zus om bekend staat. Laat u vooral niet afleiden door de verontrustende vaststelling dat ‘feelgood’ erg vaak gepaard gaat met eieren en boter.

Een paar jaar geleden is zuslief online eens op een erg simpele appeltaart gebotst en sindsdien is de taart zo vaak gebakken dat van het recept niet veel meer overblijft dan een beduimeld vodje. De duimen zijn allemaal van mijn zus, het zoete wonder in huis. Niet alleen heeft ze genoeg geduld om de ingrediënten af te wegen (iets waar ik lak aan heb), ze kan ook perfect het moment inschatten waarop haar dankbare publiek de geur van warme appeltaart het meest nodig heeft. Vandaag was geen dag te vroeg.

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 2dl melk
  • 1 zakje vanillesuiker (of 1 stokje als je wat meer tijd hebt)
  • 2,5 afgestreken el bloem
  • 100 g kristalsuiker + 2 à 3 el kristalsuiker voor de afwerking
  • 1 snuifje zout
  • 3 eierdooiers
  • 2 à 3 appels (je legt er zoveel op als je wilt)
  • 1 el melkerijboter

Bereiding (gedicteerd door Ruth, ere wie ere toekomt)

  • Haal je bladerdeeg uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.
  • Ondertussen doe je de melk in een pannetje. Voeg de vanillesuiker toe en breng aan de kook.
  • We multitasken verder: neem een mengkom. Hierin meng je 3 eierdooiers, de suiker, bloem en een snuifje zout.
  • Wanneer de melk kookt, voeg je ze bij het mengsel in de mengkom. Roer goed zodat je geen brokjes hebt en giet het geheel opnieuw in het pannetje.
  • Breng het papje opnieuw aan de kook, maar blijf zeker roeren zodat het niet aan de bodem blijft kleven.
  • Laat de banketbakkersroom (want ja, dat heb je net gemaakt) afkoelen.
  • Rol de bladerdeeg uit en leg hem in de taartvorm.
  • Verwarm de over voor op 250°.
  • Schil de appels en snijd ze in schijfjes van een paar mm dik. Je kan ze zo dik maken als je zelf wil, natuurlijk.
  • Giet de banketbakkersroom in je bladerdeeg en schik je appels. Ook hier is een engelengeduld een voordeel, maar zonder lukt ook.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje en strijk ze met een borsteltje of met je vingers over de appeltjes. Bestrooi met kristalsuiker, dan karameliseert dat lekker.
  • Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven op 250°.

Ze is het lekkerst wanneer ze nog wat lauw is.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Dit bericht werd geplaatst in Dessert. Bookmark de permalink .

Een reactie op Appeltaart

  1. Pingback: Waarom ik eet | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s