Het lot van het groentenaanbod

Vrijdag is Voedselteamdag. Dan wandelt iemand van ons stipt om kwart voor zeven met een grote zak de deur uit om bij buurvrouw R. een hele lading verse biogroenten op te halen. Het voelt altijd een beetje als een cadeautje uitpakken wanneer de oogst van de grijze curverbox in onze linnen tas wordt geladen. En dan de inwendige gilletjes ‘oh yes, verse kervel’, ‘mmm, de eerste warmoes’, maar evengoed de bedenking dat het wel eens het laatste zakje groene boontjes kan zijn. Jaja, door het Voedselteam bewaren wij hier in de stad toch nog de voeling met het platteland. Opa zou trots zijn dat we nog weten wat er op’t land staat zo eind september.

Door een druk weekend en een etentje op maandag, lag de warmoes deze ochtend met slappe blaadjes in de hal te kermen. Een warmoes die om actie vroeg, dat kon ik toch niet negeren? Dus besloot ik na een blik in de koelkast de combinatie met de verse kervel te proberen. Warmoes mag je behandelen als spinazie, dus dat kon niet slecht aflopen. Ui en warmoes even in de boter stoven, water en bouillon erbij en dan de zak verse kervel. Ooooh die geur, daar kan geen enkel diepvriesbolletje samengedrukte kervel aan tippen! Na een half uurtje de mixer erin ét voila: biologische groene soep met een fantastisch aroma.

De groene boontjes, de courgette en de Chinese kool waren gelukkig wel nog knapperig gebleven. Da’s het voordeel van verse producten, die blijven een pak langer vers dan supermarktgroenten. Met zes personen aan de tafel, weinig tijd en van elke groente maar een kleine portie was de beslissing snel gemaakt: dit vraagt om een flexibele curry (zie lamscurry). Omdat donderdag geen veggiedag kan worden, doen we ook hier een vlotte wissel: dinsdag veggiedag met een geurige groentencurry.

Even de curry in a hurry:

  • Snipper twee grote uien en bak zacht in wat olijfolie.
  • Voeg vier eetlepels currypasta toe (eender welke, ik ging deze keer voor twee grote lepels ‘milde gele curry’ van het merk Rajah en de ‘green masala curry paste’ van het merk Mida’s – beide verkrijgbaar in de Chinese supermarkt).
  • Voeg een halve liter kokosmelk toe en breng aan de kook.
  • Voeg een halve liter groentenbouillon toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de boontjes en twee handenvol erwtjes toe (ik gebruikte diepvrieserwten omdat ik blikerwten verafschuw) en laat even koken.
  • Voeg de kleine courgette toe – in stukjes.
  • Voeg de fijngesneden Chinese kool toe.
  • Laat het hele boeltje sudderen tot alles gaar is.

Serveer met rijst.
De mmmmm’s waren niet te tellen. Zelfs de grootste karnivoren aan tafel misten geen vlees. Maar dat zou kunnen gelegen hebben aan het feit dat er de afgelopen dagen flink wat vlees is verorberd. Bij deze is onze voetafdruk weer een beetje in evenwicht.

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het lot van het groentenaanbod

  1. Leen zegt:

    Heerlijk! Dat ga ik zeker ook eens zelf proberen. Al vrees ik dat het resultaat nooit hetzelfde zal zijn als ‘Bij De Hert’. Keep on cooking baby!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s