Stoemp!

Tussen al het gefoefel met curry’s, het gegoochel met verse pasta en geprobeer met vergeten groenten door, smeken mijn huisgenoten soms eens om gewone kost. Boerenkost: patatten, groenten en een stuk vlees. En om eerlijk te zijn, het blijft toch gelden dat de eenvoudigste gerechten vaak het meest smaken na een slopende dag. Zeker wanneer je alle ‘morals’ overboord gooit en eens flink tekeer gaat met de boter. Jaja, ik weet wel dat je aders dichtslibben van boter en dat je boter moet gebruiken met als voornaamste maatstaf ‘een mespuntje’. Maar zo zijn wij niet opgevoed. Bij ons thuis wordt boter op een mooie zondagochtend in zulke plakken op de boterham gelegd dat de gemiddelde voorbijganger met ochtendprut in de ogen, het verschil met een sneetje kaas niet zou merken.

Ondertussen, het ouderlijke huis ontgroeid en een ietsiepietsie bewuster, is de hoeveelheid boter op onze boterham hooguit te verwarren met smeerkaas. Om maar te zeggen: wij zijn niet vies van wat boter en de leuze ‘hoe vettiger, hoe prettiger’ is ons niet onbekend.

Dat allemaal om u te vertellen dat er in de wortelstoemp die daarnet op tafel stond, zo’n klets boter belandde, dat de prachtige oranje puree haast van fluweel leek te zijn. Hij smolt op onze tong en liet zo’n smaakvolle gloed achter dat de maaltijd bij momenten vrijwel in stilte verorberd werd. Dat kan ook aan het vlees gelegen hebben. Ik had de voortreffelijke verse spieringkoteletten (leve onze slager!) namelijk voorzien van picklessaus (oftewel vereenvoudigde Blackwellsaus). Vlaamser kan het haast niet.

Laat het duidelijk zijn dat je na een maaltijd als deze geen dessert meer hoeft en dat je de volgende dag (die broek begon al te spannen…) toch best voor een slaatje gaat.

Wortelstoemp

  • Fruit een ui in een klontje boter.
  • Voeg klein gesneden worteltjes toe.
  • Kruid met flink wat peper en zout, voeg twee laurierbladen en wat verse tijm toe.
  • Voeg een klutsje water toe en zet laat stoven.
  • Zet ondertussen je aardappels op.
  • Wanneer alles zacht is voeg je aardappels en wortels bij elkaar (verwijder laurier de takjes van de tijm) en voeg een geut melk, een flinke klont boter, een ei en wat verse nootmuskaat toe.
  • Stampen die handel! Tot je een smeuïge, fluwelen puree krijgt.

Koteletten met picklessaus

  • Kruid de koteletten met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Bak ze in boter (bij voorkeur in den Creusetpan voor dat mooie bruine korstje).
  • Haal de koteletten uit de pan wanneer ze gaar zijn, houd ze warm en schep twee grote eetlepels pickles in de pan. Giet er een potje room (20cl) bij en vermeng met de vleessappen die nog in je pan zaten. Eventjes laten pruttelen en klaar!
  • Je kan nog wat pickles toevoegen, het hangt ervan af hoe zuur/zacht je de saus wil.
Dit bericht werd geplaatst in Groente, Saus. Bookmark de permalink .

Een reactie op Stoemp!

  1. Ruth zegt:

    O man, hier heb ik zoveel zin in, dat is een eeuwigheid geleden dat ik dit nog eens heb gegeten!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s