Meer dan couscous

Er zijn zo van die gerechten die je al zo vaak hebt klaargemaakt, dat je geen idee meer hebt waar je ze ooit vandaan hebt gehaald. Er zijn ook gerechten waarvan je nooit zal vergeten waar ze vandaan komen. De pittige couscous is er zo eentje. Hij is hier in huis beland via een ex-lief. Het lief is verdwenen, de couscous mocht blijven en verschijnt nog regelmatig op ons bord.

Wat me vaak ergert aan couscous is dat hij zo sterk gekruid is, dat je de groenten haast niet proeft. Bij deze couscous is de kracht aan de groente en kan je de pittige kruidensaus erdoor roeren of lekker doseren aan de zijlijn van je bord.

Couscous (voor 4 personen)

  • 1 prei – in fijne ringen
  • 2 uien – gesnipperd
  • 1 raap – in dobbelsteentjes
  • 5 wortels – in dobbelsteentjes
  • 1 rode paprika – in dobbelsteentjes
  • 1 groene paprika – in dobbelsteentjes

–> afhankelijk van het seizoen kan je de groentjes aanpassen! Je kan in een wilde bui, wars van alle moraliteit, het idee van de ecologische voetafdruk straal negerend, nog wat stukjes lamsvlees toevoegen. Go wild!
Update mei 2013: uit het groentepakket van het Voedselteam: koolrabi, venkel, wortel. Ook nog toegevoegd: ui en erwten. –> geslaagd!

Laat de groentjes in een klontje boter even stoven. Kruid met peper, voeg een blokje groentenbouillon toe en een glas water. Laat de groenten zacht worden op een hoog vuur. Wanneer ze gaar zijn, giet je ze af. MAAR: vang het kookvocht op en gebruik het om je couscous mee te bereiden!
Giet aardig wat couscous in je kookpot, doe er een klont boter en het kookvocht bij. Gebruik eventueel nog wat meer water (gebruik de aanwijzingen op de verpakkingen van je couscous). Wanneer de couscous gaar is, roer je groentjes erdoor.
Deze couscous op zichzelf is vrij flets van smaak, maar dat gaat de saus helemaal oplossen!

Pittige saus

  • 4 teentjes look
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blik tomatenstukjes
  • een handvol rozijntjes
  • kruiden: 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl cayennepeper, 1 tl peper, 1 tl zout, 3 tl curry, 1 tl paprikapoeder, 1 doosje saffraan

Laat in een beetje boter de look even fruiten, voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en laat een dik kwartier zachtjes pruttelen. Ik draai er ook nog een pepertje in, maar het hangt er natuurlijk van af hoe vuurvast je mond is.

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Saus, Veggie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s