Kookweekend – tussengerecht

Wanneer Janne en ik iets doen, doen we het goed. We gaan all the way. We kruipen twee dagen achter het kookfornuis en kamperen ook aan dat fornuis.

Dat betekent dat we al weken op voorhand tegen onze gasten zeggen dat ze best een dagje niets eten, want dat we weer voor een heuse schranspartij zullen zorgen. Gehoorzaam als ze zijn, komen onze eters dus uitgehongerd aan. Het enige gevaar dat daaraan verbonden is, is dat ze zich niet kunnen beheersen bij de hapjes en dat een zweem van verzadiging voelbaar is na het verorberen van het voorgerecht. Daar bestaat een geniaal concept voor: het tussengerecht. De klassieker (sorbet) kwam vorig jaar op tafel, we moesten dus iets nieuws verzinnen.

Tijdens onze zoektocht naar recepten doorbladerde ik een reeks boekjes die Pieter van Doveren ooit samenstelde voor Knack Weekend. In het boekje ‘Tapas & Mezze’ botsten we op een koud komkommersoepje met komijn. Dat leek ons de ideale brug naar ons hoofdgerecht en bovendien erg verfrissend. Hoewel we geen idee hebben hoe het zit met het digestieve karakter van yoghurt, bombardeerden we het soepje tot tussengerecht en besloten er nog zelfgemaakte broodkorstjes bij te serveren. Dit ijskoude soepje lijkt me de hemel op aarde op een hete zomerdag, maar het paste wonderwel ook in ons herfstig menu. Het is enorm eenvoudig om te maken én het kan zeker enkele uren vooraf. Wij zijn fan!

Ingrediënten voor een half litertje soep

  • 1 komkommer
  • 250 g yoghurt
  • 250 g kefir (gewoon te koop in de Colruyt, geen zorgen!)
  • witte peper en zout
  • 1/2 onbehandelde citroen
  • 4 el citroensap
  • 1 kl komijn
  • 2 el arganolie (Ga daar nu niet de halve stad voor rondstruinen, ik gooide er ook gewoon olijfolie bij, hoor. Enkel een mierenneuker die dat proeft. Of schop ik nu heilige huisjes omver?)

Schil de komkommer. halveer in de lengte en verwijder de zaadjes. Rasp vruchtvlees tot je ongeveer 4 eetlepels hebt en bewaar dat in de koelkast voor de afwerking.

Mix de rest van de komkommer samen met het citroensap, de olie, de helft van de komijn, de kefir en de yoghurt tot een puree. Kruid met peper en zout. Bewaar tot het opdienen in de koelkast.

Spoel de citroen onder warm water, wrijf droog en snij in stukken. Giet net voor het opdienen de koude soep in glaasjes. Schik er een eetlepel geraspte komkommer op en bestrooi met wat komijn. Dien op met een stukje citroen.

Let op: voor een deel van ons publiek was dit soepje iets te zuur. Wees daarom zuinig op de citroen. De twee soorten yoghurt zijn al vrij zuur. Onhoud steeds de regel: je kan er altijd nog wat bijdoen, maar de citroen eruit puren is moeilijker…

Smakelijk!

Dit bericht werd geplaatst in Soep, Veggie, Volk over de vloer. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kookweekend – tussengerecht

  1. Ine zegt:

    betrap ik jou daar op een ‘westvlamisme’? (Hiet)
    Eigenlijk gewoon de reactie dat er in deze lijn ook nog heerlijke raita’s zijn! Dus wie weet: volgend jaar een heerlijk Indisch eetfestijn? Massa’s mogelijkheden van vlees over vegetarisch, tussengerechtjes, soepen, curries, pikant tot mild, heerlijke drankjes ook…!

  2. Elise zegt:

    Gisteren jouw wortelstoemp geprobeerd! Lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s