Witloofpot

Tot begin november hebben we moeten wachten, maar het is nu eindelijk zover: het witloof is terug in het land. Hoera! Spijtig genoeg is dat ook het geval voor buikgriep. Dus terwijl ik op een melbatoastje zit te knabbelen en af en toe eens naar de badkamer spurt, zie ik mijn zussen één van mijn favorieten bereiden: mama’s witloofpot.

Geen gepalaver deze keer. Let’s talk business. Hier komtie:

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 stronken witloof
  • 1 kg gehakt
  • 1 potje tomatenpuree
  • 8 kleine patatjes
  • 1 ajuin
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • 2 eieren
  • goeie scheut melk

Noot november 2012: Ik maakte hem vandaag met quorngehakt in plaats van gewoon gehakt. Je hebt er ook maar de helft van het gewicht voor nodig!
Even rul bakken met een ajuintje en een flinke scheut sojasaus en je krijgt hetzelfde effect, maar dan helemaal vegetarisch. Hoera!

Bereiding

Maak het witloof klaar om te bakken. Haal de buitenste blaadjes eraf, snij hem overlangs door en snijd hem dan in vier (min of meer) gelijke stukken. Tip: snijd het hartje (het harde deel onderaan) nog eens in twee zodat het gelijk gaart met de rest.

Kook de aardappels.

Bak het witloof in ongeveer drie keer in een koekenpan. Kruid met zout, cayennepeper en paprikapoeder. Let op met de cayennepeper, proef regelmatig van je baksel zodat je kan bijsturen bij je andere baksels. Ik spreek uit ondervinding. Gooi het witloof samen in een mengkom, roer even zodat de overdadige cayennepeper verspreid wordt en laat staan.

Bak in dezelfde pan een gesnipperde ui. Laat even fruiten en doe er dan het gehakt bij. Bak rul en voeg daar dan een potje tomatenpuree aan toe.

Je aardappels zijn gaar! Zet ze even buiten om snel af te koelen en snijd ze nadien in plakken van een centimeter.

Staat je over al aan? Verwarm hem voor op 230°C.

En dan nu: laagjes maken. Eerst wat gehakt, dan een laag aardappelschijfjes, dan witloof. Dan aardappel, opnieuw witloof en eindigen met gehakt.

Finishing touch: klop twee eieren los met wat melk en giet dit over je ovenpot. Ploef hem dan in de oven voor een half uurtje. De eieren stollen en vullen zo alle gaatjes in je pot. Zalig.

Smakelijk!!

Dit bericht werd geplaatst in Gehakt (vlees, seitan of quorn), Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Witloofpot

  1. Pingback: Witlooftaart | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s