Ananascurry met gamba’s en mosselen

Ja maar, mosselen hebben geen ziel.

Het is één van die uitvluchten die vegetariërs van het minder koppige ras wel eens aanwenden om die heerlijke schaaldieren niet aan hun neus voorbij te zien gaan, of in dit geval om hun portie heerlijke ananascurry op te eisen. En zo geschiedde het ook vandaag.

Aan tafel zat wel een erg uitdagend en bont gezelschap: de grootste karnivoor,  de vermeende vegetariër, de mosselhater en mijn zieke kleine zus. En kijk: enkel die laatste is niet gezwicht voor de heerlijke aroma’s van deze curry en dat is perfect wetenschappelijk te verklaren. De rest liet zich (in verschillende gradaties van heftigheid) helemaal gaan. Dat het zo ging lopen, was eigenlijk te voorspellen, want ook op het kookweekend hadden we deze lieverdjes geserveerd.

Ik geef toe, het klinkt vreemd. Wie gooit er nu ananas en mosselen in 1 pot? Maar geloof me vrij: terwijl mosselen natuur uitstekend passen bij de laatste hevige septemberzon, zijn dit de mosselen die je klaarmaakt wanneer het stukken uit de grond vriest. Probeer het, je zal het je niet beklagen. Bovendien kost het geen enkele moeite om het klaar te maken en heb je slechts enkele ingrediënten nodig.

Ingrediënten (vrij naar het recept uit ‘Hot & Spicy Kookboek van Rudy Le Bois) voor 4 -6 personen:

  • 650 ml kokosmelk
  • 2 el rode currypasta (ik gebruikte Tikka)
  • 2 el vissaus
  • 1 el suiker
  • 225 g gamba’s (Ik griste twee handen vol scampi’s uit de diepvries en gooide ze er diepgevroren bij. Noem me gerust onorthodox of onethisch.)
  • 500 g mosselen (Hmmm, ik maakte 4 kg klaar en ze waren allemaal op! De rest van de ingrediënten hoe je niet echt te vermenigvuldigen, al mag je wat kwistiger zijn met de currypasta.)
  • 175 g verse ananas, in kleine stukjes
  • 5 kaffir-limoenblaadjes, gescheurd (die kan je perfect vervangen door geraspte schil van een limoen,  of in absolute nood een geut citroen uit een flesje)
  • 2 rode chilipepers, fijngesneden (ik gebruikte 3 groene)

Breng de helft van de kokosmelk in een grote pan aan de kook en roer tot het schift. Voeg de rode currypasta toe en kook tot de saus lekker ruikt. Voeg de vissaus en suiker toe en laat dat soepje even doorkoken.

Roer de rest van de kokosmelk erdoor en breng de saus weer aan de kook. Voeg de gamba’s, mosselen, ananas en kaffir-limoenblaadjes toe. Leg de gamba’s best boven op je mosselen, anders koken ze veel te hard mee in het vocht dat onder in je pot ontstaat en krijg je rubberen wormen…

Breng de saus aan de kook en laat hem 3-5 minuten zachtjes sudderen tot de gamba’s gaar en de mosselen open zijn. Verwijder alle ongeopende mosselen. Serveer de curry met de rode chilipepers.

Serveer met rijst.

Dit bericht werd geplaatst in Schaaldieren, Vis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ananascurry met gamba’s en mosselen

  1. Pingback: Kookweekend IV | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s