Exotische multifunctionele linzensoep

Linzen, je moet daarvoor zijn.  Ofwel heb je, net als mijn zussen, een dubbel gevoel over linzen. Je kan de smaak wel waarderen, maar de zachte prut in je mond ontneemt je elke zin om verder te eten. Dan klik je nu gewoon weg. Maar misschien hoor je wel bij mijn categorie en apprecieer je de veelzijdigheid van hun romige textuur. Dan ga je deze week ongetwijfeld nog aan de slag met dit recept.

Feit is dat de pot linzensoep op dag twee ineens leeg was. Hoera voor linzenliefhebbers!

Ik haalde het recept voor deze comfortfood voor winterdagen (alweer) van de geweldige blog van Heidi Swanson. Linzen zijn in veel landen een populair ingrediënt, maar in onze keukens komen ze veel te weinig op tafel. Nochtans verdienen ze best wat meer aandacht en wel om volgende redenen. Om te beginnen zijn ze voedzaam en supergezond. De graansoort (’t is geen groente) bevat vier keer zoveel vezels als volkorenrijst (hoera voor mensen met luie darmen!) en wat calorieën betreft zijn ze vergelijkbaar met pasta. Bovendien zijn deze mooie schatjes prachtig om te zien, veelzijdig te gebruiken en zijn ze erg goedkoop.

Hier zijn de rode linzen die ik gebruikte voor dit recept:

Linzen zijn verkrijgbaar in de supermarkt, bij de natuurwinkel, bij Bioplanet, bij de Turk, … Deze rode linzen vind je niet bij Colruyt. Daar zijn enkel groene te krijgen.

Ingrediënten

  • 200 g spliterwten (droog in de supermarkt) – ik gebruikte groene linzen, werkt ook!
  • 200 g rode linzen (droog)
  • 1,6 liter water
  • 1 wortel, in plakjes
  • 2 el verse gember – gesnipperd
  • 2 el currypoeder
  • 2 el boter
  • 8 lente-uitjes – in plakjes
  • 45 g rozijntjes
  • 80 ml tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 tl fijn zeezout
  • een handvol verse koriander (als je die in huis hebt)

Bereiding

  1. Spoel de linzen en spliterwten grondig tot je water niet meer troebel wordt.
  2. Doe de linzen en spliterwten in een grote soeppot, doe het water erbij en breng aan de kook.
  3. Zet het vuur wat lager zodat de soep niet kookt, enkel suddert.
  4. Voeg wortel en 1/4 van de gember toe.
  5. Dek af en laat een half uurtje sudderen tot alle peulvruchten zacht zijn geworden. Ondertussen ga je aan de slag met de rest.
  6. Deze stap sloeg ik over omdat ik ‘roast curry’ staan heb. Je kan ook deze stap gewoon overslaan en de currypoeder gebruiken zoals ze is. Maar als je echt het recept wil volgen en het niet erg vindt om nog een pannetje vuil te maken dan rooster je de currypoeder in een droge koekenpan. Zorg dat ze niet verbrandt, je maakt ze gewoon even erg warm en zet ze opzij.
  7. Smelt boter in een pan en bak er de helft van de lente-uitjes in samen met de overige gember en de rozijnen. Bak ze twee minuutjes terwijl blijft roeren.
  8. Voeg er ook de tomatenpuree bij en bak nog twee minuutjes.
  9. Dan de currypoeder en nog eens goed roeren.
  10. Voeg dit geurig baksel toe aan je pruttelende soep samen met het zout en de kokosmelk. Laat nog een 20 minuutjes pruttelen.
  11. Werk (eventueel) af met koriander.

Ondertussen kan je soep zo dik geworden zijn dat je er best nog wat water aan toevoegt, maar ik vind ze zo heel dik ook superlekker. Het ziet er niet uit, maar ik zou dit ook als ‘groente’ bij een maaltijd durven geven. Maar dan zou ik toch eerst moeten weten of er linzenliefhebbers aan tafel zitten…

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Soep, Veggie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s