Paashapjes

Ik kreeg deze week een uitgelezen gezelschap over de vloer, de zon scheen en het is vakantie. De ideale combinatie om eens wat nieuwe dingen te proberen, leek me. We namen het aperitief op het terras, dus dan mochten het toch wel receptjes met een zomerse toets zijn.

Als u nog niet weet wat u deze paaszondag aan de gretige meute zal serveren bij een glaasje bubbels, dit zijn wat ideetjes.

Courgettemousse met garnaaltjes
Recept uit het colruytfoldertje – voor 6 grote of 12 kleine glaasjes

  • 1 courgette – ongeschild in blokjes
  • 1 sjalot – fijngesnipperd
  • 1 teentje look – fijngesnipperd
  • 2 el mascarpone
  • 1 el gesnipperde bieslook
  • 125 g grijze garnalen
  • 1 petit suisse kaasje (60g)
  • 1 el groene pesto

De bereiding is poepsimpel. Je fruit sjalot en look in een beetje olijfolie. Niet bruin bakken, want dan wordt het een bitter boeltje. Voeg de courgette toe en een lepeltje water. Laat 10 minuten stoven tot alles zacht is. Kruid met peper en zout, mix tot een gladde mousse en laat afkoelen.

Meng de courgettemousse (wanneer hij helemaal koud is) met de mascarpone en de gesnipperde bieslook. Kruid bij met peper en zout.

Verdeel de mousse over de glaasjes, versier met de garnaaltjes (lekker veel, mmmm). Meng de petit-suisse met de pesto en schep een flinke toef op de garnalen.

Je kan de glaasjes ook versieren met 2 sprietjes bieslook.

Halloumi van Nigella
Met deze klassieker kan ik nooit iets verkeerds doen. Telkens opnieuw is het een schot in de roos. Het fijne is ook dat het snel klaar is en dat dit brokje kaas een echte bom zomer is. Halloumi is een Cypriotische kaas die je kan bakken zonder dat hij smelt. Hij wordt ook wel eens gebruikt om in pitta te doen en je ziet hem nu ook steeds vaker opduiken bij vegetarische barbecues. Hippe kippen hebben deze paaszondag dus een bordje halloumi klaar! Als hapje voor 6 is dit voldoende:

  • 1 brok halloumi – Je vindt hem bij ons in de grote Delhaize in het koelvak naast de feta. Elders heb ik hem nog niet gevonden. Iemand een idee? Want hij is wel naar de dure kant.
  • het sap van een halve limoen – Nigella gebruikt citroensap, maar limoen = zomersfeer!
  • een flinke geut olijfolie
  • 1 klein teentje look geperst
  • drie draaien peper
  • een handvol grof gehakte peterselie

Meng alle ingredienten (behalve de halloumi) op een grote schaal. Plet alles een beetje met een vork, zodat de smaak van de peterselie en de look goed vermengt met de rest.

Verhit een droge koekepan of grilpan. Snijd de halloumi in dikke plakken. Bak de plakken in de gloeiend hete pan aan weerszijden tot ze lichtbruin zijn. Gooi ze op het bord en vermeng ze goed met je peterseliemengsel.

BELANGRIJK: Serveer meteen, want wanneer de halloumi afkoelt, worden het brokjes rubber en is het niet meer te vreten.

Ook de preikoekjes van Yotam Ottolenghi werden geapprecieerd, maar die blog ik wel eens wanneer het regent. Geniet van de zon!!

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie, Volk over de vloer en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s