Preikoekjes

Over de preikoekjes van Yotam Ottolenghi heb ik alleen nog maar enthousiaste zielen gehoord. Bieke gebruikt ze om haar kinderen ongemerkt groenten te voederen, Tijs serveerde ze als hoofdrolspelers op een zonnige brunch, ik gaf ze als terrashapje om het voorgerecht te vervangen. Op die manier konden we toch nog wat langer buiten rond de kleine terrastafel vertoeven.

De fantastische auteur van Plenty (het boek is ondertussen vertaald in het Nederlands) zegt het zelf al: laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. De meeste zijn kruiden en de rest heb je wellicht toch in je kast staan.

De koekjes zijn erg lekker op zich, maar het sausje is toch niet te versmaden. Zet het op tafel als dipsaus, op die manier kiest iedereen wat hij ermee doet.

Ik maakte dit beslag als hapje voor 8. Je kan dit ook serveren als voorgerecht voor 6 en dan misschien beslissen om de saus er toch over te sprenkelen en er wat sla bij te geven? It’s up to you!

Ingrediënten

  • 3 prei (450 gram in totaal nadat je hem hebt schoongemaakt)
  • 5 sjalotjes – fijngehakt
  • 150 ml olijfolie
  • 1 rood pepertje – zonder zaadjes en fijngehakt
  • 25 g peterselie – takjes en blaadjes, fijngehakt
  • 3/4 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • 1/4 tl gemalen kaneel
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 eiwit
  • 120 g zelfrijzende bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • 55 g ongezouten boter – gesmolten

Voor de saus

  • 100 g Griekse yoghurt
  • 100 g zure room
  • 2 teentjes look
  • 2 el citroensap
  • 3 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 20 g peterselieblaadjes – gehakt
  • 30 g korianderblaadjes – gehakt

TIP: Je kan het mengsel zeker eventjes vooraf maken. Dat is erg makkelijk wanneer je gasten hebt, dan hoef je de koeken alleen nog maar even te bakken.
Als dat niet lukt, begin dan op tijd, want je groentjes moeten kunnen afkoelen voor je ze bij de rest van het beslag roert.

Begin met de saus. Gooi alles samen in de blender en gaan! De mooie groene saus zal je toch even moeten proeven en bijkruiden als het nodig zou zijn. De ingrediënten zijn hier echt wel een richtlijn, maar je kan er je persoonlijke toets aan geven. Ik ben meestal niet te stoppen wanneer ik op het terras langs mijn kruidenpotten loop…

Om de koekjes te maken, begin je met het groentenmengsel. Snijd de prei in schijfjes van 2 cm dik, spoel ze en laat uitlekken in een vergiet. Bak ze nadien in een pan samen met de sjalotjes in ongeveer de helft van de olie. Laat ze een kwartiertje zachtjes bakken tot alles zacht is. Schep het mengsel over in een grote kom (dit wordt je beslagkom) en voeg het pepertje, de peterselie, kruiden, suiker en zout toe. Laat alles helemaal afkoelen.

Klop het eiwit op en roer het erg liefjes onder de groenten met een houten lepel. In een andere kom meng je bloem, bakpoeder, ei, melk en boter tot een beslag. Opnieuw heb je veel liefde nodig om dit papje onder de groenten te mengen. Zachtjes!

En nu bakken maar! Neem een pan, verhit olie en gooi er dan dikke lepels beslag in. Je zal zien: het worden meteen koekjes. Laat ze mooi bruin bakken aan elke kant en leg ze dan op wat keukenpapier om een vettig boeltje te vermijden.

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Saus, Veggie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Preikoekjes

  1. Ine zegt:

    ik zie dit ongelooflijk zitten en hoop op prei in het pakket morgen maar ik vrees een beetje… Er is ook zoveel aan heerlijke lentegroenten dat met het mooie weer waarschijnlijk de grond uit en het pakket in moet…

  2. Ja, met de winterprei is het al even gedaan. Nu is het wachten op de zomerprei. Maar met dit weer zal die ook wel niet zo verschrikkelijk lang meer op zich wachten.

    Dit recept is natuurlijk ook echt wel goed te doen met andere groenten hé! Vriendin maakte het al met warmoes. Ideaal.

  3. Ine zegt:

    Ze zijn hier door de dochters als preipoffertjes benoemd, en zo zal hier dus het antwoord luiden op de vraag ‘wat eten we vandaag?’ als, neen, wannéér ik ze de volgende keer op het menu zet!

  4. Pingback: Pittasaus | Food first, then morals

  5. Pingback: Paashapjes | Food first, then morals

  6. Pingback: Zoete aardappelkoekjes | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s