Gegratineerde aubergine

Aubergine heb ik leren kennen als stukjes smaakloze rubber in een stoofpotje ooit ergens op restaurant. Dat was geen goeie start. Ondertussen ben ik wijzer geworden en weet ik dat je een aubergine nooit zomaar aan haar lot over mag laten tussen andere groente. Aubergine verdient een koninklijke behandeling. Van Tessa Kiros leerde ik dat je eens goed in de aubergine moet prikken voor je ze grilt of bakt. Maar eigenlijk is het gewoon een zaak van genoeg olijfolie te gebruiken.

Deze bereiding (uit ‘Alles in één pan’) is makkelijk, snel, geurig en smakelijk en daarom uiterst geschikt voor een eerste date met aubergine. En een tweede… En een derde…

Ingrediënten voor 3

  • olijfolie (zet de fles binnen handbereik aan het vuur)
  • 2 uien – gesnipperd
  • 2 tenen knoflook – gesnipperd
  • 2 aubergines – in dikke plakken en doorprik ze driftig met een vork
  • 3 el verse platte peterselie
  • 1/2 tl gedroogde tijm (of eens schudden naar eigen goeddunken)
  • een blik tomatenblokjes (400g)
  • 175 g mozzarella – grof geraspt
  • 6 el vers geraspte Parmezaanse kaas

Neem die heerlijke Creusetpot want die kan op het vuur én in de oven. Als je hem nog niet hebt staan, zet je hem nu op je verlanglijstje voor Kerst, neem je in afwachting een gewone pan om alles in te bakken en verhuis je het goedje straks in een ovenpot. Da’s een beetje spijtig omdat er al heel wat smaken in je pot plakken na het bakken.

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Verhit een flinke geut olie in je pan en fruit er ui en knoflook. Schep het uimengsel uit je pot met een schuimspaan.
  3. Verwarm opnieuw wat olie en bak de dikke plakken tot ze lichtbruin zijn. Doe dit in porties en leg de gebakken aubergine opzij.
  4. Laagjes maken!
    1. Aubergineplakken op de bodem
    2. Bestrooi met peterselie, tijm, zout en peper.
    3. Continuer avec een laag ui, een laag tomaat, een laagje mozzarella.
    4. Dan opnieuw peterselie, tijm, zout en peper.
    5. En zo ga je maar door, op voorwaarde dat je eindigt met een laag aubergine.
    6. Finaliseer met een laag Parmezaanse kaas
    7. Gratis nog een tip: ik gooi onder de laag parmezaan ook nog een laag zelfverkruimeld brood. Zo krijg je een extra knapperig korstje. Voor wat extra smaak, kan je ook bedriegen met het kruidenpaneermeel van Anco.
  5. Je gerecht kan nu de oven in en je hoeft er niet maar naar te kijken voor zo’n 30  minuten.
  6. Serveer met pasta!
Dit bericht werd geplaatst in Groente, Stoofpot, Veggie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gegratineerde aubergine

  1. Ine zegt:

    So wie so (of zowiezo?) mijn echte favoriete groente! Ik smelt als ik deze smeltende textuur in mijn mond krijg! Zonde dat jij ze ooit rubberachtig at…
    Ik probeer je recept binnenkort eens!

  2. Claire zegt:

    Eggplant parmigiana was het favoriete recept van Frank Sinatra!

  3. Pingback: En de laatste eindejaarsvraagjes aan… | Cuberdon & Macaron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s