Duo van rode biet

Ik ga even bloggen zonder poespas.

Het bibliotheekboek ‘Eigentijds vegetarisch’ moet terug naar de bib (dringend, ze zullen daar al boos zijn op mij) en ik beloofde dit recept nog eens te bloggen. Het publiek dat deze beignets met tzatziki kon proeven was erg enthousiast en ik moet zeggen dat ook ik over de streep was. En ik die dacht dat ik het nooit met rode biet zou kunnen vinden…

Handig is ook dat je alles lekker op voorhand kan maken. Dus wie nog late vierders moet ontvangen om hen het beste te wensen: u weet wat geserveerd.

Voor de beignets van rode biet

Ingrediënten voor een hapje voor 8

  • 200 g gekookte biet, ontveld en grof geraspt
  • 2 bosuien, fijngehakt (met het groen)
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g feta, geraspt
  • 1 ei, los geklopt
  • 2 el fijngehakte dille
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • pezo
  • 75-90 g broodkruim (bijvoorkeur zelfgemaakt, je kan ook heerlijke panko kopen bij de Thai of je gebruikt paneermeel)
  • 75 g bloem
  • olie om in te frituren
  • 1 citroen

Bereiding

  • Een uurtje (of langer) op voorhand. Vermeng de biet met bosui, kaas, ei en kruiden. Breng op smaak met zout en peper en meng er zoveel broodkruim door dat het een samenhangend mengsel is. Zet het afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Vorm ballen ter grootte van een golfbal van het mengsel en voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe. Meng wat peper en zout door de bloem en wentel de ballen erdoor zodat ze rondom gelijkmatig zijn bedekt.
  • Verhit de olie tot goed heet (maar laat hem niet roken) en frituur de beignets in 2-3 minuten rondom goudbruin.
  • Schep ze met een schuimspaan op keukenpapier om uit te lekken.
  • Dien de beignets heet op met een kneepje citroensap en tzatziki van rode biet.

Tzatziki van rode biet

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine gekookte rode bieten, ontveld
  • 1-2 tenen knoflook, fijn geraspt of gehakt
  • scheut rodewijnazijn, liefst cabernet sauvignon
  • 3 el fijn gesneden dille
  • scheut olijfolie
  • 2, 25 dl Griekse yoghurt
  • zeezout

Bereiding

Een half uurtje op voorhand. Rasp de biet grof en meng er knoflook, azijn, dille en olijfolie door. Voeg de yoghurt toe met zeezout naar smaak en vermeng alles. Zet de schaal afgedekt 30 minuten in de koelkast zodat de smaken zich kunnen vermengen.

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Hapje, Veggie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Duo van rode biet

  1. Pingback: Kookweekend IV | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s