Orecchiette for the win!

Een jaar geleden gingen we op die andere blog helemaal uit ons dak bij het koken uit Plenty. Het boek wordt nog steeds door alle leden van ons kookclubje gekoesterd en ook hier wordt er haast elke week uit gekookt.

Gisteren kwam dus voor de zoveelste keer de ‘smoky frittata‘ op tafel en dat is keer op keer een winner. De enige uitdaging is om voor die heerlijke bloemkooltaart met een intense volle smaak, een passend bijgerecht te vinden. Ik maakte er al eens een de pilaf uit Plenty bij, maar dat was niet de ideale combinatie.

In Vegalicious waar we op Kookverhalen op dit moment uit koken, vond ik al snel inspiratie. De schattige schelpjespasta is niet alleen vrij neutraal, de broccoli die je erin draait, past uitstekend bij de bloemkool in de taart.

Ladies and gentlemen, we have a winner!

Ingrediënten voor 4 personen als bijgerecht

  • 500 g broccoli
  • 350 g orecchiette
  • 3 teentjes look – fijngesnipperd
  • 1 pikant rood pepertje – fijn gesnipperd
  • een handjevol geroosterde pijnboompitten (gewoon even in een hete koekenpan leggen)
  • peper en zout
  • 5 lente-uitjes – gesnipperd (staat niet in het recept, maar die lagen nog in onze frigo van de black pepper tofu van de dag voordien en mmmmmm lekker!)

Bereiding

  1. Breng twee ruime potten gezouten water aan de kook, eentje voor de broccoli en eentje voor de pasta.
  2. Snijd de broccoli in kleine stukjes.
  3. Kook de broccoli kort (3 min = blancheren).
  4. Giet af en overspoel met koud water, zo blijft hij mooi groen en niet bruinig zoals van die broccoli die vroeger op school werd klaargemaakt en waar mensen levenslange trauma’s aan overhouden. Bweikes.
  5. Zet apart.
  6. Kook de orecchiette.
  7. Terwijl de pasta kookt, verhit je een bodempje olijfolie in een wokpan.
  8. Fruit het pepertje en de knoflook in de olie tot het lekker geurt, maar laat de look niet verkleuren.
  9. Voeg de broccoli toe, roer eens flink om, zet een deksel op de pan en laat de broccoli op een laag vuurtje zacht worden.
  10. Giet de pasta af (bewaar wat kookvocht!!), voeg hem bij de broccoli, voeg de lente-uitjes en de pijnboompitten toe en roer om.
  11. Als je mengsel wat te droog is, voeg dan nog wat kookvocht en eventueel een geutje zonnebloemolie toe. Laat samen nog even doorwarmen op een laag vuurtje zodat de smaken kunnen vermengen, maar niet te lang want anders is je lente-ui helemaal slap en ’t is net zo fijn dat die samen met de pitjes voor een knapperige toets zorgen.

Smakelijk!

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Kookverhalen, Pasta, Veggie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s