Bekorend Berlijn – deel 1

Vorige week deze tijd, liep ik ergens in Berlijn. Ik denk dat ik toen ergens stond te kwijlen voor een etalage met schoenen ofzo. Maar dat kan u geen sikkepit schelen. U wil weten wat ik gegeten heb. En laat ik daar nu nog elke dag over dagdromen.

Deel 1: Donderdagavond en vrijdagvoormiddag

Zeven uren lang zaten we met vijf madammen in de auto op weg naar Berlijn. En daar krijgt een mens honger van. Onderweg was die al gestild door twee slaatjes waarvan ik hier snel even de ingrediënten ploef, zo kunnen ze alvast dienen op uw bbq die u deze week misschien gepland heeft.

De Oosterse pot

  1. Couscous + couscouskruiden (van op de Zuidmarkt) + rozijntjes = klaar om te overgieten met heet water.
  2. Een beetje olie erdoor roeren en laten afkoelen.
  3. Daarbij: een eetlepel gesnipperde gember, gele paprika’s in blokjes gesneden, fijngesnipperde lente-uitjes en een blikje maïs.

De Italiaanse pot

  1. Kook risone zacht, giet af en koel af met stromend koud water.
  2. Meng hieronder: Italiaanse kruiden, geroosterde pijnboompitten, geroosterde pistachenoten, kerstomaatjes in kwartjes.

De slaatjes en allerhande lekkernijen ten spijt: toen wij Berlijn binnen bolden, hadden we honger. Het duurde dus niet lang of we zaten op de tram richting Prenzlauerberg, een wijk waarvan men ons had verzekerd dat ze bulkte van de restaurantjes. Om ‘echt’ te eten was het nog veel te vroeg zo om 16u, dus besloten we onze eerste honger te stillen met een snelle hap. Geen betere plek daarvoor dan de Habba Habba in de Kastaniënallee.

We keken er meteen onze ogen uit, want niet alleen was de uitbater oogverblindend knap, hij had ook een kitchen tool waar ik vanaf nu naar op zoek ga. De ‘falafel scoop’. Kent u nog die speelgoedijsjes waarop een mousse balletje zat dat je eraf kon schieten? Wel, zo werkt dit ding ongeveer. MOET ik hebben. Weet iemand waar ik die kan halen?

Na wat rondgestruin in de stad, stak er ’s avonds toch nog een hongertje de kop op. Eigenlijk hadden we gewoon zin in iets zoets. Zo gebeurde het dat we terechtkwamen in de vintage zeteltjes van Zur Rose alwaar we op de ontbijtkaart nota bene nog wat zoets vonden: hausgemachter Vanillequark mit frischen Früchten. En goed dat dat was! Het deed denken aan de roompap die één van mijn reisgenoten vroeger op vrijdagavond bij haar ‘metje’ at.

De volgende ochtend bracht de tram ons naar centrum van de stad om te ontbijten. We kozen het hippe Kaffeemitte dat ondanks zijn strak design toch helemaal niet kil aanvoelde. De drie dames aan de ene kant van de tafel kozen voor een (royale) fruitsalade met yoghurt terwijl zuslief en ik de kans niet onbenut lieten om te gaan voor het smeuïge roerei met pancetta.

Ergens rond de middag stonden we ineens hier:

De taarten in de vitrine waren de veruitwendiging van de Verleiding.

Maar schoonheid is niet alles. Dat bleek enkele uren later, toen we aan de Verleiding toegaven en lichtjes ontgoocheld waren dat niet elke hap voelde als een engeltje dat op onze tong pieste. Mijn meter bakt betere kaastaart en daarmee basta.

Een absolute aanrader is wel CôCô in de Rosenthalerstrasse. Deze Vietnamese broodjeszaak werd door een betrouwbare bron de hemel in geprezen en dus gingen we er iets na het middaguur de proef op de som  nemen. Misschien was het omdat de keuzestress ons overrompelde (er waren broodjes met gehaktballen, citroengras, tofu en gemarineerd vlees en het rook er heerlijk), wij lieten ons alle vijf verleiden door de noedelsalade die we in het zonnetje in de binnentuin opaten. Tegen het eind van de maaltijd konden we onze Aziatische eetstokjes behoorlijk de baas. Oef.

En dan weer, hop, de stad in. En al een beetje uitkijken naar de plek waar we die avond onze voeten onder tafel zouden schuiven.

Dit bericht werd geplaatst in Uit eten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bekorend Berlijn – deel 1

  1. Caroline zegt:

    Na een weekendje Nice op zoek naar de volgende bestemming en bij deze hebben we die gevonden! Ganz Toll!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s