Champignons in twee gedaanten

Er is een zekere vorm van rust weergekeerd hier in huis. Er is opnieuw een vaag spoor van regelmaat, in elk geval toch wat ons kook- en eetpatroon betreft. Er is deze week ook als bij wonder niets in ons weekmenu gesneuveld, wat wilde zeggen dat er deze week twee keer champignons op tafel kwamen. Laten de twee verschijningsvormen waarin de schimmeltjes op tafel kwamen, nu net de hoogtepunten van de week zijn geweest. Ik wil ze dan ook wát graag met u delen.

Op dinsdag serveerde ik een nogal eclectische maaltijd met koftaballetjes (uit Donderdag Veggiedag) die volgens het lief erg deden denken aan speculaaskoeken. I blame the garam masala. Daarbij kwamen de gegratineerde aardappelen uit Vegetarisch genieten. Cool idee: tussen de aardappelen zat een dun laagje gestoofde prei met look en dragon. Aanrader! Ik kookte ook nog wat rijst (de bulghur was op, dus tóch iets dat sneuvelde!) omdat die nodig zou zijn om het sausje properkes op te maken. Het sausje in kwestie was de rode wijnsaus waarin de champignons hadden liggen pruttelen. Voor nieuwe veggies die nog een beetje rouwen om het vlees dat ze achter zich hebben gelaten, is dit een mooie troostprijs. Ik weet dat het bizar klinkt, maar de saus doet een beetje vlezig aan. Wellicht is het de combinatie van rode wijn en tijm die mij ergens vaag herinnert aan een schoon stuk rood vlees. Ik geef u het recept van de dames Miki & Kristin onderaan.

Eerst vertel ik u nog de manier waarop de champignons gisteren een nederige rol speelden. Da’s zo mooi aan champignons. Ze kunnen perfect alle aandacht overlaten aan de hoofdrolspelers van een gerecht zonder zichzelf te verloochenen. Want dat is precies wat ze deden in de spinazietimbaaltjes uit Vegetarisch genieten.
Als u eens iets helemaal anders wil serveren dat lekker en makkelijk is en bovendien mooi oogt, dan is dit uw recept!

Champignons in rode wijn (Vegetarische genieten)

INGREDIËNTEN (bijgerechtje voor 4)

  • 500 g champignons
  • 4 dl rode wijn
  • 1 tl tijm
  • 1 scheut sojasaus
  • 3 el kandijsuiker
  • ev maïzena
  • ev peper en zout

BEREIDING (poepsimpel)

  1. Snijd de champignons in vieren.
  2. Bak ze in wat olijfolie samen met de suiker en de scheut sojasaus.
  3. Overgiet met de wijn en strooi er de tijm bij.
  4. Laat nog een tiental minuutjes pruttelen.
  5. Eventueel: bijkruiden en wat dikken met maïzena of ‘patattenbloem’.

Variant juni 2013: Bak blokjes seitan bij de champignons. Als je ze koopt bij De Goede Zaak zijn ze behoorlijk zout gemarineerd. Laat daarom in dat geval de sojasaus weg.

Spinazietimbaaltjes (Donderdag Veggiedag)

INGREDIËNTEN voor 3

  • 100 g sjalotten – gesnipperd
  • 1 teentje knoflook – gesnipperd
  • 250 g champignons – fijn gehakt
  • 100 g gerookte tofu – in piepkleine blokjes gesneden
  • 100 g verse spinazie
  • scheut sojasaus
  • 1 ei
  • eventueel peper en zout

BEREIDING

  1. Fruit de sjalotten en de look in wat olijfolie.
  2. Bak de champignons mee voor een vijftal minuten.
  3. Voeg de sojasaus en de tofu erbij en laat nog even bakken.
  4. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  5. Neem ondertussen 4 kopjes. Prop ze vol met spinazieblaadjes zodat de bodem en de randen bedekt zijn. Tip van de dames Miki & Kristin: besteed hier niet teveel aandacht aan. De blaadjes mogen gerust een beetje overhangen!
  6. Roer een ei door je afgekoelde champignonmengsel en vul de kopjes tot de rand met de brij.
  7. Ploef de kopjes 5 minuten in de microgolf op de hoogste stand. Daarna kan je ze gewoon omkieperen op een bord en heb je de schattigste timbaaltjes!

Waarmee serveren? Ik volgde de tip van Miki & Kristin: er kwamen gestoomde worteltjes bij met een mosterdsausje (opgewarmde room met daaronder een flinke klets mosterd, mjam!) én het lief maakte lekkere puree met een tikkeltje curry erin. Vent toch, goed eten!

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Saus, Tofu, Veggie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Champignons in twee gedaanten

  1. annelore zegt:

    Als ik dit lees krijg ik ongelooflijk veel zin in iets met champignons. Die timbaaltjes, in de microgolf serieus?! Waar is mijn boodschappenlijst: 1 kg champignons aub!

    • Yep! Het ei is wel essentieel om het boeltje bij elkaar te houden. Maar als je dat niet vergeet kan er eigenlijk niets mis gaan. Echt schattige dingetjes en je mag die spinazieblaadjes echt proppen! Er komt geen fijn werk bij kijken, da’s zo ni mijne stijl🙂.

  2. Pingback: Kookweekend – het menu | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s