Rode kool in ’t zuur

Rode kool? Dat houdt zich nog wel eventjes sterk in de koelkast. Maar té lang moet je ze nu ook niet laten liggen.

Situatie: het volgende groentepakket kwam er al aan, toen de rode kool van vorige vrijdag nog lag te blinken in onze koelkast. Echt stralen deed ze echter niet meer, de buitenste twee blaadjes vertoonde de eerste tekenen van verval. Dus moest ik snel handelen en besloot ik ze te ‘pickelen’ naar degelijk Brits gebruik. Een receptje vond ik op de website van bbc good food.

Heerlijk bij een boterham met kaas of bij restjes vlees. Of voor zuurliefhebbers zoals ons moeder en haar zussen: recht uit de pot! Mama, er komt een pot jouw richting uit!

rode kool

Ingrediënten (voor twee potten zoals afgebeeld):

  • 500g rode kool, fijn geschaafd
  • 140g grof zeezout
  • 500ml appelazijn (mag ook witte wijn azijn zijn of een andere neutrale variant)
  • 200ml rode wijn
  • 400g kristalsuiker
  • 2 tl zwarte peperbolletjes
  • 6 laurierbladeren
  • 2 el gele mosterdzaadjes
  1. De rode kool fijn schaven op een mandoline. Dat ziet er ongeveer zo uit:

mandolineDe geschaafde rode kool doe je vervolgens in een vergiet, je bestrooit ze rijkelijk met zout (jawel, meer dan 100g!) en je laat ze uitdruppen in de gootsteen voor een uur of drie. Spoel de rode kool en dep ze wat droog.

  1. In een sauskom voeg je bijna alle andere ingrediënten samen: azijn, wijn, suiker, peperbolletjes en laurierbladeren. Laat ze lichtjes pruttelen tot de helft van de vloeistof ongeveer is verdampt. Laat dan nog tien minuten staan om sterker te worden van smaak.
  2. Zeef de vloeistof en gooi peperbollen en laurier weg. Vermeng rode kool met mosterdzaad en giet er de vloeistof over.  Verdeel dan de rode kool én de vloeistof over steriel gekookte potten en sluit meteen af. Dit bewaart zeker een maand in de koelkast.
Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Rode kool in ’t zuur

  1. Dirk De Hert zegt:

    Mjammie….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s