Rode bietentaart zonder kaarsjes

rode_bieten_taart

Wanneer de dochter hoort dat we taart eten, dan begint ze spontaan te zingen van ‘lang zal ze leven’ en hoopt ze op dikke brokken chocoladetaart. Dan hoort ze dat het taart is zonder kaarsjes en dat ze nog steeds slechts ‘twee en e hallef’ jaar is. *droevige blik*

Dé manier om haar weer blij te krijgen is de mededeling dat het rode bietentaart betreft en dat er feta op de taart ligt. *instant vrolijk*
Ze neemt haar opstapje en komt meteen mee in de keuken staan om te helpen. Lees: ze komt rode biet en feta proeven.

En zo komt het dat de rode bietentaart hier in huis een nieuwe classic is geworden. Ik snijd nog een kropje sla kapot, fiks een beetje dressing en we hebben eten!

Het recept vond ik hier. Ik paste het recept wat aan (ik kocht bijvoorbeeld een bladerdeeg in plaats van mijn eigen deeg te maken). Oh, en volgens de auteur van het recept is dit taart voor 8 à 10, wij eten ze met gemak op met twee volwassenen en een peuter. Just saying.

Ingrediënten:
– 400 à 500 g bieten – geschild en geraspt of in kleine blokjes gesneden (ik gebruikte een pakje reeds gekookte bieten en dat werkt ook perfect)
– 1 bladerdeeg
– 1 el olijfolie

– 1 rode ui, in dunne sliertjes
– een serieuze geut balsamicoazijn (4 el ofzo)
– 1 tl tijm
– 1 el bruine suiker
– 150g feta
– 2 eieren
– 150ml room
– nog wat extra takjes tijm (of schudden met het potje als je geen tijm staan hebt)

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bak het bladerdeeg blind. Hier leg ik dat helemaal uit.
  3. Laat je blindgebakken bladerdeeg afkoelen.
  4. Verwarm de olie in een grote pan. Fruit de rode ui met een flinke snuf zout tot ze zacht is.
  5. Voeg toe: rode biet, balsamico, tijm, bruine suiker en draai ook maar eens met de pepermolen voor wat pit. Giet er ook een half glaasje water bij. Laat een kwartiertje pruttelen tot het meeste vocht weg is gekookt. Roer af en toe zodat het boeltje niet aanbakt.
  6. Laat de bietenpan afkoelen.
  7. Meng de twee eieren en de room.
  8. Giet het afgekoelde bietenmengsel in de afgekoelde bladerdeeg, verkruimel er de feta over, giet de room over de taart, strooi met nog wat (takjes) tijm.
  9. Bak in de oven gedurende 30 minuten op 200 graden.

 

Advertisements
Dit bericht werd geplaatst in Veggie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s