Granensalade met pompoen en venkel

Op sommige dagen moet de oven jouw werk doen.

Dit gerecht doet precies dat. Je snijdt alles klaar, je kookt je granen en dan is het een kwestie van te luisteren naar het alarm van je oven en er af en toe iets bij te gooien.

Terwijl je andere dingen doet of zit te tateren bij een glas lekkers, vult je huis zich met de heerlijkste geuren.

Daar word ik blij van.

Het recept komt uit Veg Everyday van Hugh Fearnley-Whittingstall. Een fantastisch boek dat ondertussen ook vertaald werd naar het Nederlands en een fijn boek is voor wie zijn eerste stappen zet in eten zonder vlees.

Ik volgde het originele recept niet helemaal, maar dat is ook het opzet van dit soort recepten. Gril de groente waar je zin in hebt! Hierin passen ook sjalotjes, ajuin en/of prei. Je kan er ook een zomerversie van maken zonder problemen.

granen_salade_pompoen_en_venkel
Ingrediënten voor 3:

  • 200 gram voorgekookte spelt of voorgekookte tarwe
  • 1 klein pompoentje in maantjes van 1 cm- ik vind hokkaido de lekkerste, butternut kan ook
  • 1 kleine venkel – in reepjes (gooi de groene sprietels niet weg, die kan je hakken en voor het serveren over je gerecht strooien)
  • 1 grote ui – in maantjes
  • 2 tenen look in plakjes
  • olijfolie
  • een halve citroen
  • een handvol noten waar je zin in hebt (ik gebruikte wat walnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten)
  • een handvol geraspte parmezaan
  • een handvol gehakte peterselie
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd je pompoen in maantjes, leg hem in je ovenschaal met flink wat versgemalen zwarte peper, goed wat zout en een ferme geut olijfolie. Alles mooi bij mekaar masseren en de oven in.
  3. Zet een ruime pot water op het vuur en breng aan de kook.
  4. Snijd alle andere groente klaar. Hak ook maar al de peterselie, rasp je kaas, leg die nootjes klaar.
  5. Wanneer de pompoen 15 minuten heeft gezweet in de oven, leg je er de venkel, ui en look bij. Nog eens goed roeren zodat de olie overal is en indien nodig nog wat olijfolie toevoegen.
  6. Gooi de granen bij het kokend water. Nu kan je 20 minuten iets anders doen.
  7. Wanneer de groenten een gekarameliseerd randje krijgen, alles begint lekker te geuren en je hebt je granen afgegoten, mogen de pitjes erbij.
  8. Laat nog tien minuten in de oven staan/
  9. En nu alles bij elkaar: alles uit de ovenschaal gaat bij de granen, ook het sap en de lekkere olie. Roer er ook de peterselie (en eventueel de sprietels van de venkel), parmezaan en het sap van een halve citroen door je gerecht.
  10. Proef. Misschien nog eens draaien met de pepermolen of een snufje zout?
  11. Op tafel en lekker smikkelen.

 

Smakelijk!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s