Plukken op het veld

Boer Michiel heeft een groene tractor. Mijn zoon vindt dat geweldig. Boer Michiel en boer Dave hebben ‘wel miljoen aardbeien’. Mijn dochter vindt dat geweldig. We kunnen net als 360 andere gezinnen gaan plukken op het Wijveld en ik vind dat geweldig.

“Mama, hoe komt het dat jij al die groenten kent?” Dat vraagt ze wanneer ik haar toon waar de venkel staat en vertel dat ajuin onder de grond groeit. Met heimwee denk ik dan terug aan de tijd dat papa en opa tuinierden in onze tuin. Toen wij erop uitgestuurd werden om coloradokevers te verzamelen in een glazen potje (wij tuinierden biologisch, aja!), toen papa de eerste patatjes uitstak en wij stonden te likkebaarden aan het fornuis, toen wij meter en opa moesten gaan helpen om erwtjes te peulen (en de helft in onze mond belandde). Gouden tijden.

En nu komt dat dus terug.

Dave en Michiel mailen ons elke week om te vertellen wat we mogen oogsten en dan begin ik een weekmenu bij elkaar te dromen. In hun wekelijks mailtje lees je tussen de regels dat ze gisteren hebben staan juichen in de regendruppels. ’t Is eens iets anders dan de zweetdruppels die ze verzamelen tijdens het schoffelen (want ze tuinieren biologisch, aja!).

En mijn horizonten die verruimen weer. Gelukkig viel Honger hier een paar weken geleden in de bus om mij inspiratie te geven. En ook het moestuinboek van Mme Zsazsa en Dorien heeft me al gered. Zo weet ik nu dat gebakken radijzen megalekker zijn. Vanavond ga ik de radijzen zelfs bakken in bruine boter met koolrabi.

Van de prachtige raapstelen heb ik al pesto gemaakt die ik onder de pasta draaide (en die kinderen smullen!). Vanavond ga ik ze hakken (want de blender en de raapstelen zijn geen vrienden), kort stoven en in de puree smijten. Witte puree, dat eten we nu niet meer. Ik gooi er altijd wel wat groens in: spinazie, paksoi, raapstelen, … Ik heb nog nooit zoveel van de lente gehouden.

De bloemkooltjes zijn mini, maar ik trek mijn wenkbrauw daar niet bij op (zoals ik wel zou doen wanneer ik de prijs zou zien in een supermarkt voor zo’n biologische mini) omdat ik weet hoe hard de boer geknokt heeft om zijn bloemkolen levend te houden. Ik oogst dan gewoon wat meer verse spinazie, rucola, peterselie, raapstelen, …

De regen heeft ervoor gezorgd dat we nu de venkels kunnen beginnen oogsten en dan begin ik te dromen van de risotto met venkel, saffraan en tomatensaus met hazelnootboter uit Thuiskomen. Miljard, dat is goed!

Wanneer de venkels geoogst zijn en ik fietsend de boer passeer, zwaai ik naar hem. En ik ben er zeker van dat we daar allebei wat gelukkiger van worden.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Plukken op het veld

  1. Moeke Ria zegt:

    Ik kreeg kippenvel en tranen in de ogen van je stukje … zoveel blije mensen …
    Niet alleen een groot kooktalent maar ook een groot schrijftalent.
    X, Ria

  2. Greta De Hert zegt:

    Van zo’n kortverhaaltje word ik heel gelukkig. Ik zoek meteen een gerecht met venkel en….. (sorry veggie) ….een bijpassend visje uit de zee. Het seizoen van de schelvis is aangebroken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.