Zelf seitan maken

Ik kocht een aantal jaar geleden Veganomicon van twee Amerikaanse madammen met kennis van zaken. Een absolute topper daaruit is het recept om seitan te maken. Ondertussen maak ik al mijn vroegere ‘gehaktgerechten’ met vermalen seitan. Het is veeeeeeeeel goedkoper dan de deftige winkelversies. De rubberen seitan van Boni komt hier al jaren niet meer op tafel.

Om seitan te maken heb je gluten nodig. Dat is nog niet zo makkelijk te vinden. Een paar adressen waar ik al gluten vond:
– op de verslavende webwinkel van Pit en Pit. Ik winkel er zelf haast niet meer omdat hun verzendingen vol nieuw papier en karton zit dat hier dan weggegooid wordt. In mijn gevecht tegen de verpakkingen is dat dus niet de meest logische optie.
– bij het Gents Bakkershuis hebben ze ook gluten. Maar die zijn nu naar Drongen verhuisd en da’s voor mij niet meer bij de deur.
– Mijn go-to-option zijn tegenwoordig de gluten van de Artemeersmolen in Poeke. Ook niet bij de deur, maar je kan er alles van hun (erg uitgebreide!!) aanbod bestellen laten leveren bij Akker en Ambacht in de Brugse Poort.

Zet alvast een pot water op een laag vuur met daarin een schepje bouillon en een geut sojasaus. 

Meng de droge ingrediënten: 

  • 225 g gluten
  • 3 el gistvlokken (bij biowinkels en ook bij Pit&Pit)

Meng in een aparte pot de natte ingrediënten:

  • 120ml bouillon (ik prefereer die van Rapunzel)
  • 60 ml sojasaus (de tamari of de soyu van Lima is de max)
  • 1 el olijfolie
  • 2 tenen look – geperst

Meng nu de natte ingrediënten onder de droge ingrediënten en meng met een houten lepel (zo heb je geen al te vuile handen), nadien neem je over met je handen en je kneed gedurende een minuut of drie om de gluten te activeren.

Rol je deeg in een dikke rol en verdeel in 6 stukken. Jij kiest of je er een bol van maakt of het in plakken houdt. 

Je bouillon zou ondertussen het kookpunt moeten naderen. Leg je stukken seitan erin en laat een uur sudderen op een laag vuur.

Het water mag niet koken, anders wordt de bouillon taai. 

Zet het vuur af en laat de seitan nog 15 minuten rusten.

Giet af, laat afkoelen en draai door de blender als je er seitangehakt van wil maken. 

Ik maak altijd massa’s en vries alles in. Ook de bouillon die na het koken overblijft vries ik in en die wordt de basis van mijn volgende soepkes.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Seitan en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Zelf seitan maken

  1. gonda de gols zegt:

    Zou jij dan eens voor je make en pake een portie kunnen bijmaken ? Uiteraard tegen vergoeding……

  2. Pingback: Belgisch klassiek én vegetarisch | Food first, then morals

  3. Pingback: Chili con seitan | Food first, then morals

  4. Pingback: Champignons in twee gedaanten | Food first, then morals

  5. Pingback: Paksoi ovenschotel | Food first, then morals

  6. Pingback: Italiaanse risotto | Food first, then morals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.