Zuurdesembrood of snelle pistoleekes

Op mijn aanrecht groeit het aantal pottekes gestaag. Het begon in oktober met mijn zuurdesemstarter (still alive and broebeling) en nu staan er ook kefirdrankjes met smaakexperimenten.

Al die dingen vangen wilde gisten in de lucht, fermenteren, eten suikers op, helpen je darmen, … Maar vooral: ze zijn lekker!

Mijn brood is zo’n voltreffer dat het heel de winter vaste kost werd. Zo’n brood vers uit de oven, nog warm, met wat echte boter is al snel ‘opgeproefd’.

Als het snel moet gaan, maak ik pistoleetjes. Dat leerde ik van de buurvrouw. Die moeten maar een minuutje of twintig in de oven en je hebt meer van die heerlijke korst!

DSC_6658

Wie iets af weet van zuurdesem (het internet wemelt van de recepten), vraagt zich misschien wel af welke verhoudingen ik gebruik.

Hier mijn succesrecept:

  1. Meng in een kom 600 g goeie tarwebloem – 330g water – 1 afgeplat theelepeltje gist – 12g zout – 200 g zuurdesemstarter.
  2. Kneed met de hand een tiental minuten of doe een vijftal minuten in de kneedmachine.
  3. Laat 3u rijzen op een warme plek met een vochtige handdoek erover. Ik doe dit in de oven op 40°.
  4. Kneed je brood opnieuw maar nu met wat meer zachtheid om niet alle bubbels eruit te slaan. Wil je tips om te kneden dan leert deze kerel je enorm veel.
  5. Leg het deeg nu in een rijsmandje en zet de hele nacht in de frigo op het bovenste schap (daar is het niet té koud).
  6. Verwarm ’s ochtends de oven voor op 240 graden. Kiep je brood in een Creusetpot met deksel en kerf het brood in. Ik gebruik een cloche en dat heeft hetzelfde effect.
  7. Zet het brood afgedekt 50 minuten in de oven. Verwijder het deksel en laat nog eens 10 minuten bakken op 210°.

Je weet dat je brood gaar is wanneer je er onderaan op tikt en het klinkt hol.

Mmmm. ‘k Ga mij een schelleke afsnijden.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Brood, Veggie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zuurdesembrood of snelle pistoleekes

  1. Els Ghys zegt:

    kan je ook zuurdesem maken met speltbloem? Els

    • Dat kan zeker. Om mijn starter goed te laten bubbelen voed ik hem vaak met rogge omdat de starter daarvan zeer actief wordt. Dit geeft een beetje een zuurder effect, daarom doe ik om de andere dag met tarwe/spelt en rogge. Mijn buurvrouw maakt haar starter met rogge en gebruikt enkel speltmeel om het brood te bakken (de 600g waarover ik het heb in het recept).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.