Ik fermenteer, jij fermenteert, wij fermenteren.

Jaren geleden ging ik naar een lezing over fermenteren. Bij het binnenkomen van de zaal lag een zakje met daarin een gefermenteerde wortel. Ik was gefascineerd. Door de wortel en al wat daar gezegd werd. Maar eerlijk? Ik vond die wortel niet lekker.

Fast Forward.

Een vriendin vraagt een paar weken geleden of we geen cursus fermenteren gaan volgen. Long story short: dat ging ons echt een serieuze koekenoot kosten en we hadden eigenlijk geen zin in ‘moeten’. We zijn dus onze eigen cursus begonnen. Om beurt zijn we lesgever en student. We schuimen blogs af en plunderen de bibliotheek. En mannekes, hebben wij ons al geamuseerd.

Bleef natuurlijk de vraag of ik dat allemaal wel zou lusten, die zure gefermenteerde boel.

LES 1: rode biet in vier smaken

De (julienne gesneden) bieten verdwenen in kleine potjes in vier smaakcombinaties:

  • met karwijzaad en look
  • met verse kurkuma, komijn en koriander
  • met kruidnagel, dragon en kardemom
  • met gember

Overgieten met zout water (4 el op 1 liter) en 5 dagen wachten!

De laatste beschimmelde (beschadigd dekseltje zo bleek later), maar de andere drie verdwenen hier in sneltempo in vele enthousiaste magen. De kinderen (3 en 5) maakten op een avond de eerste twee potjes soldaat. We weten niet goed of ze het echt heeeel erg lekker vonden. Bieten eten ze nog om een andere reden. Ze weten dat hun pipi de volgende dag roze kleurt als we bieten hebben gegeten en dat vinden ze enorm leuk. Maar toch, ze wouden meer. En dan nog meer. Mag ik nog wat, mama? 

Ons eerste experiment was dus geslaagd en we vonden dat we best een niveautje hoger konden schakelen. Daarom..

LES 2: Kimchi

Deze Koreaanse verwerking van Chinese kool spreekt mij al jaren tot de verbeelding. Het laten ‘rotten’ van een kool samen met chilipasta leek me tegelijk cool en walgelijk. Vorige week ging de kool in een pot. We hielden losjes rekening met twee recepten die we hadden gelezen vooraf: we namen wat shortcuts en we reduceerden de lepels chili. De volgende lessen werden geleerd:

  • ik kan dat aan, drie eetlepels chili
  • dat bruist en broebelt zoals kefir
  • een rottende pot kool maakt men niet open in de woonruimte, dat stinkt naar scheet (maar smaakt er gelukkig niet naar)
  • kimchipannenkoeken zijn da shit
  • dit is geen eten voor gevoelige (kinder)mondjes

Ik post het recept hier wanneer het helemaal op punt staat.

Onze pot kimchi staat bij mij ter bewaring en ik deel volgende les de helft met mijn partner in crime. Als ik nog de helft overhoud, want kijk, hij is al flink geslonken é.

DSC_8323

 

Dit bericht werd geplaatst in Fermenteren, Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.