The Hunger Gap

Ik houd van de eenvoud van het winterkoken. Wat knollen roosteren, een graan koken, een sausje erbij en je hebt absolute stilte aan tafel omdat iedereen zit te likkebaarden. Prei en wortelkes schuiven goed naar binnen in een boerinnenpot, de warmoes gaat in de mac ’n cheese uit Honger, rode bieten verkiezen de kinderen in de rode bietentaart en spruiten verzetten we hier met de kilo in allerhande gedaanten.

Maar maart en april, da’s tandenbijten als je een zelfplukker bent.

Het aanbod op het veld slinkt gestaag in die wintermaanden en daarmee ook de variatie in mijn keuken. Het is snakken naar de voorjaarsregens en de mail waarin de boer de eerste groene blaadjes aankondigt en ik met water in de mond rucola en raapstelen sta te plukken op het veld.

Vorige week lagen hier nog (ietwat malse) rode bieten in de frigo en een paar stengels prei. Geen klassieke combinatie in mijn slinkende wintervariaties. Dus ging ik wat surfen en zo kwam ik terecht bij een veganistische gratin van rode biet en prei. Klinkt een beetje als een geitenwollensokkenrecept uit een commune in de jaren 70? Vond ik ook. Want hallo, veganistisch en gratin in hetzelfde recept? Maar dat fotootje trok mij over de streep. En die bieten in mijn frigo gingen het écht niet lang meer uithouden.

Dus vroeg ik de man des huizes om een pureetje te maken en ging ik voor de gratin.

Conclusie: de gratin is wat een gratin moet zijn. Zo heerlijk romig hartig. En de vrees dat de kokos zou overwegen was ongegrond. Komt nog op tafel hier.

En we waren net op tijd om een fotootje te nemen voor iedereen een tweede keer zijn bord vol wilde laden.

Ingrediënten voor 4:

  • 4 dikke verpieterende rode bieten – of verse rauwe bieten (voorgekookt kan ook, snijd ze dan wat dikker)
  • een preitje of 6 – dat mogen zeker 12 dunnekes zijn
  • een goed handvol cashews die je ’s nachts liet weken of nu snel een half uurtje in kokend water zet.
  • 1 (400g) blik kokosmelk
  • een goeie geut plantaardige melk (sojamelk, rijstmelk, havermelk…)
  • 5 teentjes look
  • 2 el edelgistvlokken
  • 2 el mosterd
  • goed draaien met de peper
  • flinke snuf zout
  • 5 takjes tijm
  • 2 laurierbladeren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de bieten en snijd ze in dunne plakken met een mandoline of een scherp mes.
  • Was de prei en snijd ze in cirkeltjes van een klein centimetertje.
  • Maak laagjes (bieten op de bodem, wat laagje preirondjes, plakken biet, …). Doe dit in een pan die in de oven kan en bij voorkeur eentje die je kan afsluiten met een deksel. Ongeveer alles dat met de zoekterm ‘stoofpan’ opduikt, kan goed dienen. Als je geen ovenschaal met deksel hebt, dek je straks af met aluminiumfolie.
  • In een steelpannetje komt alles voor de saus: de geweekte cashewnoten, je kokosmelk, een goeie geut andere plantaardige melk, look, gistvlokken, mosterd, peper, zout. Even de mixer erin zetten tot alles glad.
  • Verwarm de saus met de tijm en het laurierblad tot het kookpunt en giet de saus over je gelaagde groenten.
  • Afdekken (met deksel of folie) en 40 minuten bakken in je voorverwarmde oven.

 

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Veggie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.