Lunch met drie toppers

Na weken van schermgetater, korte stoepgesprekjes en ongeduld tijdens de corona-opsluiting, is het zover. Hereniging met mijn zussen en hun kroost.

En ik voel het. Mijn hart klopt sneller. Eindelijk terug een zussenknuffel. Eindelijk mijn petekind en babynichtje terug in mijn armen. Eindelijk koken voor meer dan vier monden.

Maar de frigo is zo goed als leeg. Ik moet aan de slag met 4 wortelkes en 2 mini venkeltjes om een middagmaal op tafel te toveren voor mijn lievelingsbubbel.

Succesnummer 1: een vers zuurdesembrood
Hoe je dat bakt, lees je hier.

Succesnummer 2: tomaten-venkelsoep
Een van de soepwetten (van Dorien) is dat je gestoofde groentjes zo lekker moeten zijn, dat je ze moet willen opeten voor je er soep van maakt. Amen to that.
Dus gaan de stukgesneden venkeltjes (met de droogte krijgt onze boer ze ondanks zijn bloed, zweet en tranen niet groter dan de vuist van mijn dochter) met 3 stukgesneden uien op een ovenschaal met peper, zout en olie op 210 graden tot ze helemaal gaar zijn en donkerbruine puntjes vertonen. Ik bruin wat boter in een soeppot en daar gaan de platgeroosterde groenten in, aangevuld met twee brikken tomatenstukjes en bouillon. Nog een half uurtje pruttelen met wat rozemarijn en mixen maar. De zomer in een pot.

Succesnummer 3: wortelbeleg
Wanneer er schaarste heerst in mijn keuken, zoek ik hulp bij Pinterest. Ik moest iets van beleg maken met die worteltjes binnen de 5 minuten. Dus dat moest een rauw belegje zijn. Met de termen ‘raw carrot spread’ kwam ik op deze terecht. Je vindt er veel blabla over het heilzame van dit beleg. Bottomline: het is lekker.

In de blender gaan 4 wortels, een kopje zonnebloempitten, zoveel tahin als je lekker vindt (voor mij is 1el genoeg), 2el citroensap, 1 el sojasaus, 2 teentjes look (of 1 als je rauwe look in broodbeleg te overheersend vindt), 1el gemalen kurkuma, 1/2 el komijnpoeder.

Tijdens het blenden kan je nog wat olijfolie en/of water toevoegen om het wat smeuïger te maken en makkelijker te blenden.

Dit is (net als het meeste broodbeleg) ook inzetbaar als dip voor chips of voor groenten bij de apéro.

Het recept zorgt voor een serieuze bak broodbeleg. Halveer dus misschien wanneer je voor het eerst probeert.

Wat een middag. Van liefde. En niet alleen liefde door de maag.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Brood, Broodbeleg, Groente, Soep, Veggie, Volk over de vloer. Bookmark de permalink .

2 reacties op Lunch met drie toppers

  1. Ruth (een van de zussen :) ) zegt:

    Ik geniet ook nog steeds na van al die liefde! Ook van het beleg en het soepje 🙂 Je blonk van geluk, wat mij nog gelukkiger maakte dan ik al was ❤

  2. Elsd zegt:

    Ga ik alle 3 uitproberen! Met zo weinig zoooo veel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.