Bloemkool in den oven met seitankoteletjes

Vorig jaar schreef ik nog over de gigantische bloemkolen op onze veld, dit jaar zijn het mini’s door de droogte. En zo deinen wij mee op de golven van onvoorspelbaarheid in het leven van onze boeren.

Deze keer gingen de twee bloemkooltjes in hun geheel op de bakplaat. Maar niet vooraleer ik ze ingestreken had met een heerlijk mengsel van gesmolten boter, Italiaanse kruiden, twee tenen geperste look, peper en zout. Het idee haalde ik hier.

Zo schuif je ze in een oven die je hebt voorverwarmd hebt op 200 graden. Na een kwartiertje schakel je naar 180 graden en nog een kwartier later zou je bloemkool aan het bruinen moeten zijn. De binnenkant is gaar, maar niet plat. Zo mag mijn bloemkoolke zijn!

Daarbij kwam puree en seitankoteletjes. “Ooooh mama, da’s mijn lievelings.”

Uit het boek waar ik mijn succesrecept voor seitan haalde, komen ook deze koteletten. En de gluten heb je nu toch in huis, dus waarom deze niet eens proberen?

Ik maak genoeg zodat ik eindig met een koteletje of 12. Zo kan ik er nog 8 invriezen voor een moment met minder tijd.

Recept voor een koteletje of 12 (invriezen maar!)

  • Giet 2 blikken kikkererwten af en giet ze in een mengkom (als je een mengmachine hebt, is dat ideaal voor straks). Giet er 4 el olijfolie bij. Plet ze tot er geen enkele nog heel is. Ik gebruik een pureestamper.
  • Nu de andere ingrediënten erbij: 240 g gluten, 240 g broodkruim (ik laat mijn restjes brood altijd drogen en draai ze door de blender – goedkoop en zero waste), 120 ml water, 4 el sojasaus, 4 geperste looktenen, 1 tl gedroogde tijm, 1tl paprikapoeder (ik schud ook nog even met het gerookte paprikapoeder voor een echt vlezig effect). In het recept staat ook nog  een halve tl gedroogde salie vermeld, maar met de kruiding die je wat je wil eigenlijk.
  • Nu meng je de boel tot je gluten echt pezig worden. de kneedmachine doet dat werk graag voor jou, maar met de hand kan ook.
    Let op: Als je dat met de machine doet, krijg je geen broodachtig deeg, het lijkt een korrelige onsamenhangende massa. MAAR dan neem je wat in je handen, je drukt het samen en hoppa: een bolleke!
  • Neem een handjevol mengsel en druk het samen. Maak een bolletje en rol het uit tot een rechthoekige schnitzel. De dikte kies je zelf, ik houd van dunne flapjes met een krokant korstje.
  • Bak de koteletjes in olie in de pan. Ze mogen een paar minuten aan elke kant hebben op een middelmatig vuur. Zo worden ze mooi krokant en bruin.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Groente, Onze boer, Seitan, Veggie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.