Water

Ergens eind juli
Ik loop op het veld en ik besef dat de overvloed eraan komt. De tomatenplanten wegen door onder de kilo’s rijpende tomaten, de aubergines en de courgetten komen op gang, we eten nieuwe patatjes, snijden een venkel af, oogsten sla, … Ik heb te weinig dagen in een week om het allemaal klaar te maken.
Het veld kreunt onder de aanblijvende droogte. Onze boeren druppelen met de grootste zuinigheid het nodige water om hun beschermelingen in leven te houden.

Twee dagen later
We vertrekken met mijn lievelingsbubbeltje van vier op fietsvakantie naar Nederland en ik betrap mezelf op deze gedachte: ‘Ik ga een week niet kunnen oogsten op ons veld.’
Ik ben een groentesnob geworden. Ik wil geen supermarkttomaten, laat staan bio aardappelen uit Cyprus.

Begin augustus
De hitte doet ons zweten op onze fiets. De aarde is droog, alles is stoffig. Maar niet de gigantische velden voedermaïs. Die worden urenlang besproeid met gigantische waterkanonnen. Zodat er genoeg voor is voor de gigantische stallen vol koeien en varkens die je niet ziet, maar wel ruikt.
En ik denk aan onze boer die zuinig water druppelt.

Zeven dagen later
Twee uur na thuiskomst vertrek ik naar ons veld. Ik zie de boer komen aanwandelen. Hij schoffelde tussen onze biogroenten in zijn lange broek. Ik begin over het weer zoals elke rechtgeaarde Vlaming. Hij wil niet klagen al zegt hij wel dat het fijn zou zijn als het wat regende. Ik zeg hem dat ik zijn groenten gemist heb. Zijn vermoeide stoffige gezicht klaart op.

Ik kom thuis en ik bedenk wat ik allemaal ga klaarmaken: snijbonen met puree van de beste patatten en een vegetarisch worstje, spaghetti met saus van verse tomaten en gebakken courgette, geroosterde aubergines met kleine pasta in (alweer) verse passatta, …

Ik ben een groentesnob. En daar waren maar een paar druppels water voor nodig.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Onze boer. Bookmark de permalink .

Een reactie op Water

  1. Gonda De Gols zegt:

    Mooie post !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.