Vegetarische vol-au-vent

’t Ging eens per ongeluk.

Ik had zin in kroketten. En dan is de denkoefening: wat past er bij kroketten?

Ik dacht aan vol-au-vent, maar als je daarvoor de vegetarische opties zoekt, kom je al snel uit bij de kipstukjes van de Vegetarische Slager. Lekker, maar duur en verpakt per mini hoeveelheid. Aangezien hier wat kilo’s eten verzet worden, kan ik dan maar beter meteen ook een rol PMD-zakken aanschaffen.

Dus. Effe de zero-waste knop aanzetten en nadenken.
In de frigo zaten nog oesterzwammen. En al de rest komt uit de voorraadkast.

Mind Blowing (@MlNDBLOWINGS) | Twitter

Het recept is er echt geen waar ik hoeveelheden bij kan noteren. Zeer veel geutjes en handjesvol. Maakt ook niet uit, je doet gewoon veel van wat je ’t lekkerst vindt. Hier toch een poging.

Ingrediënten voor de gemarineerde sojabrokken:

  • 150 g fijne sojabrokken
  • 2 teentjes look, gesnipperd
  • een serieuze geut sojasaus
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl bouillonpasta

Ingrediënten voor de geniale bechamel

  • 50 g gedroogde gemengde boschampignons
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • wat melk
  • geutje sojasaus
  • peper

Rest van de ingrediënten

  • 400 g oesterzwammen (of meer als je wil)
  • 400 g diepvrieserwtjes

Werkwijze

  1. Doe gedroogde boschampignons in een kommetje en overgiet met zeker 400 ml kokend water. Laat wellen terwijl je verder gaat met de rest.
  2. Doe de ingrediënten voor de gemarineerde sojabrokken samen in een kommetje en overgiet met kokend water. Laat wellen terwijl je verder gaat met de rest.
  3. Scheur je oesterzwammen in reepjes. Die fluwelen reepjes aan flarden scheuren heeft iets fouts, maar ’t is wel plezant.
  4. Zeef je gedroogde champignons. Houd het weekvocht apart!
  5. Maak je geniale bechamel. Dat doe je zoals steeds met het smelten van boter. Roer met een garde en voeg bloem toe tot je de consistentie hebt van een cakebeslag. Dat laat je pruttelen tot het ook zo geurt (door te bakken verdwijnt de bloemsmaak). Voeg nu het weekvocht van de champignons toe terwijl je krachtig klopt met een garde. Voeg een geut sojasaus toe. Laat lekker pruttelen en voeg melk toe tot je de gewenste consistentie bereikt. Dat mag naar de stevigere kant zijn omdat je oesterzwammen nog voor wat vocht zullen zorgen.
  6. Zet je bechamel aan de kant en neem een grote pan waar je vol-au-vent straks in samen kan komen. Ik kies altijd voor een stoofpan, maar ’t maakt weinig uit.
  7. Bak je oesterzwammen samen met je geweekte champignons in twee keer in boter+olie. Don’t crowd the mushrooms! Zet opzij.
  8. Verhit de pan opnieuw en giet er je geweekte sojabrokken in met vocht en al. Draai op een hoog vuur en laat wild pruttelen tot het vocht bijna verdampt is. Nu moet je bij de les blijven en af en toe eens roeren zodat er niets aanplakt.
  9. Nu samenkletsen! Gooi de champies bij je krokant gebakken sojabrokken (al die lekkere aanbakseltjes komen nu los!), spatel je bechamel erbij en giet er de erwtjes in. Even roeren en nog een kwartiertje op een laag vuur laten brosselen.

Je kroketten zitten toch al in de oven??

Dit bericht werd geplaatst in Stoofpot, Veggie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vegetarische vol-au-vent

  1. Ruth zegt:

    O boy, dat klinkt heeeeeemels! Dat probeer ik volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.