Groentepakket 10 maart

Het aanbod van de week van ’t Ambrozijn via Voedselteams.

  • Bataat (België)
  • broccoleti/aspergebroccoli (’t Ambrozijn)
  • Broccoli (Biofresh)
  • prei (De levende aarde)
  • Rode Biet (’t Ambrozijn)
  • veldsla (’t Ambrozijn)
  • Witloof (De Levende Aarde)
  • Wortel (Biofresh)

De hunger gap is volop gaande. Wintergewassen raken uitgeput, de lentegewassen vinden het nog iets te fris om hun kopkes te laten zien. Gelukkig zorgen de (niet verwarmde) serres ervoor dat de impact van de lentezon al een pak efectiever is. De veldsla, bijvoorbeeld, vindt fijn om zo lekker beschermd van jetje te geven.

Het aanbod aan groente is niet het meest gevarieerd, maar toch lukt het onze boerderij om het nooit saai te maken. Een voordeel aan al die bewaargroente in het pakket is dat je ook niet moet stressen om alles binnen de week te verwerken. De zoete patat, het witloof en de rode biet moeten hun beurt nog even afwachten. Ik had immers nog een geduldige witte kool die achteraan de groenteschuif lag te bedelen om opgegeten te worden.

De witte kool van vorige week…

Als ik met een grote kool start, dan maak ik met de helft het lievelingsgerecht (op een tweede plaats na frietjes!) van dochterlief: de gebakken kool uit Honger (Mme ZsaZsa). Je bakt daarvoor de halve geraspte kool, twee gesnipperde teentjes look, twee potjes halfgedroogde tomaatjes en drie theelepels kappertjes in de olie van de halfgedroogde tomaatjes, peper en zout tot de kool begint te garen, maar nog wel knapperig is. Je roert er pasta onder (wij gebruiken altijd van die hoorntjespasta) en zet op tafel een potje bruin gebakken zonnebloempitjes en een potje heerlijk broodkruim. Dat broodkruim maak ik ter vervanging van parmezaan. Ik stop in de blender wat oude sneden brood, peterselie (of wortelpeterelieloof) en een paar teentjes look die ik maanden geleden liet fermenteren in een pot tamari met een lepel chili. 

Maar wat dan met de andere helft van die witte kool?

Ik maakte een winterlasagne! In de tomatensaus ging een halve geraspte kool, ui, look, fijngesneden wortel, gemarineerd sojagehakt en een gesnipperde venkel en een groot blik tomatenstukjes. Dat gaat er hier in als zoete broodjes.

De broccoli met zijn gezelschap

De aardappelen van het Voedselteam komen van het Liviniushof en man man man, wat een verschil met (biologische) supermarktpatatten! Ik ging dus de Spaanse toer op met de krielpatatjes: geroosterd in de oven en met een pittige tomatensaus. Daarbij kwam broccoli die ik roosterde met peper, zout en olie in de oven tot de roosjes een beetje kleur kregen. En tot groot jolijt van de kinders: twee pakken Berloumi in de pan gebakken. Ge ziet het voor u: alle vier met een randje rode saus rond onze lippen en onze broeksknop open. Lekker!

De rest van het pakket

De rode bieten belandden in de rode bietentaart met feta. Met zo 1 taart komen wij tegenwoordig niet meer toe. Gelukkig was er nog een restje van de pasta met witte kool!

De veldsla ging de soep in.

De aspergebroccoli, wortel en prei gingen in een wokske. Ik was immers ook nog langs Ohne gepasseerd om een zakje heerlijke shitakes.
Effe de volgorde:

  • Marineer de tofu in een mengeling van sojasaus, hoisinsaus, wat balsamico en een geutje sesamolie.
  • Bak eerst de shitake en doe over in de wachtkom.
  • Wok nu wortelkes en aspergebroccoli om een hoog vuur. Doe in de wachtkom bij de shitake.
  • Staat je rijst al op?
  • Schep de tofu uit de marinade en bak hem in dezelfde wokpan (of sauteerpan/hapjespan) op een hoog vuur.
  • Voeg er de fijngesneden prei bij en ook de gesnipperde look en gember. Doe alles van de wachtkom erbij als het rauwe van de prei is. Het mag nog te merken zijn dat hij uit de ui-familie komt. Laat nog maar wat pittig zijn.
  • Als alles gemengd is, overgiet je met de tofu-marinade en laat nog heel even pruttelen.
  • Serveer met de rijst.
Dit bericht werd geplaatst in Groente, groentepakket, Pasta, Soep, Tofu, Veggie, Wok. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.