Appelboter

Vorige week ging ik aan de slag met een hoop appels. Genoeg voor tal van potjes met drie soorten brouwsels.

De vorige twee postte ik al eerder, maar de appelboter hebben jullie nog te goed. ’t Is het enige (mier)zoete potje van die dag en ’t is zooooo zoet dat je maar een flinterdun laagje op een beboterde boterham nodig hebt om je in de zevende hemel te wanen.

’t Is zo een confituurtje dat ik zou willen tegenkomen op de royale ontbijttafel wanneer ik met mijn lief te gast ben in een B&B. Get the picture?

Ook dit recept haalde ik uit ‘Jams & Chutneys’ van Thane Prince.
Doe maar eens gek met de regel van drie en brosselen maar!

INGREDIENTEN

  • 1750 g moesappelen (geschild, klokhuis eruit, grofgehakt)
  • 6 kruidnagels, gekneusd (Ik verving deze door de zaadjes uit 4 kardemompeulen)
  • 1/2 muskaatnoot, gekneusd
  • 10 cm kaneelstokje, gekneusd
  • 5 cm verse gemberwortel, gekneusd
  • 1350 g kristalsuiker (zot é)

BEREIDING

  1. Doe de appelen met 4,5 dl water in een grote pan met een dikke bodem en laat ze 45-60 minuten sudderen tot het een dikke puree is.
  2. Verpak alle specerijen in een stukje kaasdoek. Allemaal schoon en wel Miss Thane, maareuh dat  heeft deze keukenprinses niet. Mijn mega theedoek  hing dus vervaarlijk dicht tegen de vlammetjes van het vuur te wapperen. Spannend!
  3. Doe de kaasdoek (of de mega theedoek) met de suiker bij de puree en roer alles door elkaar. Laat de puree maximaal anderhalf uur zachtjes pruttelen en roer regelmatig tot de suiker is opgelost. De puree wordt heel dik en donker van kleur. Bij mij nu niet echt, hoogstens een tikje donkerder. Meer moest dat niet zijn. 
  4. Schep om te testen of de boter dik genoeg is een theelepeltje ervan op een schoteltje en laat afkoelen. Als hij niet uitloopt, is de boter goed.
  5. Haal het kruidenbuideltje uit de boter en schep hem in hete gesteriliseerde potten. Sluit ze en etiketteer ze.

Noot: ik haalde de kruiden al een pak eerder uit de appels omdat ik geen in had in kaneelprut die nog amper naar appels smaakt. Maar dat maak je natuurlijk zelf uit!
 Proeven is de boodschap!

 

Dit bericht werd geplaatst in Broodbeleg, Fruit, Veggie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Appelboter

  1. nele zegt:

    hela hela, lang leve kaneelprut!

    • Foodfirstthenmorals zegt:

      Kaneel kan er bij mij alleen in in minieme hoeveelheden. Ik weet dat ik daarmee tot de minderheid behoor, maar dat wist gij al hé! Ieder zijn goesting, laat jouw kaneelzakje dan maar lekker lang mee pruttelen!

  2. Pingback: Appels | Food first, then morals

  3. Zalig, zo’n laagje appelboter. Deze kruidige versie hebben we nog niet gemaakt, dus dank voor de tip. Hier kan je dus appelboter krijgen 🙂

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.