Kookweekend – hapjes

Weken hebben we er naar uitgekeken, naar de tweede versie van ons kookweekend. En wij niet alleen, zo bleek. Tijdens de grote voorbereidingen op vrijdag liepen de succesberichtjes van broers en zussen binnen. Ik moet er geen tekeningetje bij maken: de druk op onze tengere schoudertjes nam gevoelig toe. Er moest gepresteerd worden. De eerste editie moest overtroefd of toch minstens geëvenaard worden.

Het hele menu van naaldje tot draadje toelichten, dat is een huzarenstuk. Ik pik er de hoogtepunten uit aan de hand van enkele quotes en begin met de hapjes.

Dit waren de hapjes:
St Jacobsvruchten op chips met erwtenpuree
Thaise viskoekjes met dipsaus
Knoflookpaddenstoelen
Samosa’s
Courgetterolletjes met blauwe kaas

Dit stond op tafel:
Opgerold brood met pesto, olijven en knoflook
Tortillachips met vurige pompoendip en dip van geroosterde rode paprika’s

Fuck. Rot. Naar de winkel zeker?

We vormen een goed team, J. en ik. Dat wil zeggen: we zijn complementair. Iemand rolt de bal naar het doel, de andere kopt hem binnen. We begrijpen elkaar met een half woord en dat is geen luxe wanneer de saus uit de blender spat, de laatste hypernoodzakelijke granaatappel een rot exemplaar blijkt te zijn en de tijd lustig verder tikt.

Owkey, 5 minuten pauze. Zet u neer. Komaan, leg u even in de zetel. Powernap.
Masseer jij mijn kuiten?

Twee dagen koken, het heeft mijn onmetelijke respect voor iedereen die professioneel in een keuken meedraait, weer vergroot. Mijn voeten lagen in constant conflict met mijn lijf. Ze wilden mijn lijf niet meer dragen. Maar woeps, daar ging alweer een keukenwekkertje en ai, er moest nog eens naar de winkel gereden worden.

Ik kan die saus drinken!

Goed begonnen is half gewonnen. Kijk, we moeten daar niet over zwanzen, de hapjes waren dik in orde. Op algemene aanvraag vertel ik je hoe je de Thaise viskoekjes klaarmaakt. Het waren niet zozeer de koekjes, maar wel de dipsaus die de gasten deed neuriën van genot. En kijk, ze verscheen tot ieders plezier terug ten tonele als dipsaus bij de samosa’s. Hurray for recycling.

Viskoekjes (uit ‘Kleine gerechten’ – Veltman Uitgevers)

Ingrediënten voor 24 koekjes

  • 500g stevige witvisfilet (wij gebruikten koolvis)
  • 1,5 el rode currypasta (in ons geval Tikka van Patak’s)
  • 60 g suiker
  • 0,6 dl vissaus (of een goeie geut)
  • 100 g kousenband, in kleine stukjes (Wij gingen voor sperziebonen, da’s evengoed. De morals moesten hier even wijken toen we zagen dat het zakje bonen uit Egypte kwam. Slik.)
  • 10 verse kaffirlimoenblaadjes, fijngehakt  (Ja kijk, wij gingen gewoon voor wat geraspte citroenschil. Werkt evengoed.)

Ingrediënten voor de dipsaus

  • 130 g suiker
  • 0,6 dl witte azijn
  • 1 el vissaus
  • 1 ei
  • 1 kleine verse rode chilipeper, gehakt
  • 2 el fijngehakte wortel
  • 2 el fijngehakte komkommer, zonder schil en zaadlijsten
  • 1 el geroosterde pinda’s, gehakt

Bereiding

Doe de vis in een keukenmachine en maal hem fijn. Voeg currypasta, suiker, vissaus en ei toe en laat de machine 10 sec. draaien. Roer de boontjes en citroenrasp erdoor (of kousenband en kaffirlimoenblaadjes voor de echte receptenvolgers).

Vorm van het mengsel balletjes ter grootte van een walnoot en maak daar platte burgertjes van.

Voor de dipsaus: doe suiker, azijn, vissaus, chilipeper en 1,25 dl water in een steelpan en laat dit mengsel 5 min. zachtjes koken tot het iets is ingedikt. Laat het afkoelen en roer er dan de gehakte wortel, komkommer en pinda’s door.

Bovenstaand deel van het recept kan je perfect een dagje op voorhand maken. Wat wij dan ook deden. Wat je dan nog rest is de dipsaus overgieten in een mooi potje en je koekjes in porties frituren op 180° tot ze bruin kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Volgende post: tussengerecht.

Dit bericht werd geplaatst in Saus, Vis, Volk over de vloer. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kookweekend – hapjes

  1. Janne zegt:

    S. en ik, een goed team : complementair en lekker 🙂

  2. Pingback: Knoflookpaddenstoelen | Food first, then morals

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.